Бургас, Спорт, Топ новини

Ватерполистките на „Черноморец” се завърнаха с медал и купа от Турция

0

Бургаската женска водна топка продължава да пише своята нова история. Противно на наложилата у нас се практика – да се неглижира развитието на женския колективен спорт, “Черноморец” е един от малкото клубове, които се противопоставят на тази порочна политика. Вярно на принципите си, ръководството години наред влага сили, енергия и средства водната топка при дамите не просто да съществува и да тъпче на едно място, а да бележи възходящо развитие, необходимо за израстването й и на национално ниво. И го постига, с помощта на родителите и Община Бургас. За една година скокът е голям. Промяната е видима, а резултатите са налице.   

В над тримилионния турски град Измир момичетата на Петър Йонов спечелиха купа и медали при второто си участие на силния турнир “Rotary International Waterpolo Cup”. Домакините от ротарианската турска организация връчиха почетен плакет на отбора – оценка за положения от състезателките труд. На друга официална церемония, на която присъстваха всички отбори-участници, беше представен поименно всеки един състезател и член на делегация. Всички те получиха грамоти от журналиста-писател Недим Атила. Специален плакет домакините връчиха на треньора Петър Йонов. 

В традиционната надпревара за състезателки до 17 г. “Черноморец” се изправи срещу в пъти превъзхождащите ни във финансово отношение отбори като “Галатасарай”, “Ести” и “35 Sutopu” и успя да се окичи с бронза.

По време на официалното откриване домакините от Ротари клуб приветстваха нашите състезатели на български език. Единствено химнът на България звуча до край, а “Мила Родино” изпълни с гордост момичетата, които излязоха пределно мотивирани в първия двубой срещу пристигналия от Истанбул със самолет елитен “Галатасарай”.

След дълго изтощително пътуване нашите момичета шокираха съперника, повеждайки с 3:0 в първата част. На случващото се в басейна не можеше да повярва публиката, както и солидният треньорски щаб, включващ четирима специалисти. Отборът с милионен бюджет и скъпа селекция обаче беше “интубиран” с помощта на съдиите. Нашите удържаха и на полувремето се оттеглиха с гол аванс 5:4, но след почивката всичко бе решено от реферите – 8:11. Третата част “Галатасарай” спечели с 5:0, заключителният период бе в полза на “Черноморец” – 3:2, а момичетата ни съжалиха, че не са били туркините.

Останалите два мача също се изиграха под “диктовката” на домакинското съдийство. Реферите понесоха сериозни критики от българския си колега – Огнян Герасимов, който е съдия с международен ранг и солиден опит.

Така местният “Ести” победи “Черноморец” с 9:6 /2:2, 2:1, 3:0, 2:3/, а “35 Sutopu” се докопа до равенството – 9:9 /3:5, 3:3, 2:1, 1:0/. В спора за първото място скандалното и слабо съдийство попадна под кръстосан “обстрел” от свои в мача между “Галатасарай” и “Ести”, завършил с два червени картона, показани към треньорската скамейка, накъсвания на играта и с гол в последната секунда в полза на тима от Истанбул – 11:10.

“Не приемам това, което се случва у нас. В България има негативно отношение към женския спорт и правя всичко възможно да променя това. Затова търсим възможности да участваме в международни състезания, което е положително за развитието на спорта. Само така имаме възможност да се сравняваме с големите и да се променяме. Ако си стоим в Бургас, момичетата няма как да се развиват, няма как женският спорт да тръгне по възходяща линия. Всеки досег, като с именития отбор на “Галатасарай”, е капитал за нас”, сподели председателят на клуба Петър Йонов. От ръководството на турския клуб са изявили желание за контакти с “Черноморец”, който е единственият бургаски отбор, развиващ женското направление и е съставен само от местни момичета. “Галатасарай” е готов да пристигне още това лято в Бургас.

В турнира “Rotary International Waterpolo Cup” тимът на “Черноморец” участва за втори път с персонална покана. По време на състезанието началник Отдел “Спорт” към община Бургас – г-жа Веселина Деведжиева проведе работна среща с ресорния си колега от община Буджа, разговаря с кмета Левент Прищина, които благодарение на водната топка са открити за сътрудничество и в други видове спорт. Ползотворни разговори се състояха и с ръководството на ротарианската организация в Измир, откъдето изявиха желание да влязат в контакт с бургаските си братя.  

“Горди сме, че за втори път бяхме поканени на този изискан турнир, където организацията беше на много високо ниво. Отборът беше подсигурен във всяко едно отношение – бяхме настанени в четири звезден хотел, с осигурен транспорт до базата. Изключително впечатляващ ефект имаше, когато всички участници получиха специално внимание от ръководството на община Буджа и лично от кмета Левент Прищина, от директора на спорта в Измир Есат Танък. Отношението на организаторите от ротарианския турски клуб (с присъствието на цялото ръководство на церемонията по откриването, награждаването, подаръците, които раздадоха, силното медийно отразяване) повдигна самочувствието на момичетата и ги направи много щастливи. Защото това беше оценка на техния труд. А всичко това показва отношението на хората към водната топка и спорта”, е категоричен Йонов.

Заради информациите за напрегната политическа ситуация в Турция, някои от поканените чужди отбори първоначално отказват участие. Разбирайки, че “Черноморец” пристига за турнира, те променят първоначалното си решение и искат да се включат. Но е било твърде късно за каквито и да е промени в организацията и е последвал отказ. Това разкри главният организатор на турнира Хюсеин Агели, под чието ръководство се е състояла и Универсиадата в Турция. Решителността на “Черноморец” да участва в състезанието беше високо оценено от домакините. 

“18 Rotary International Waterpolo Cup” се проведе на басейна в Буджа в Измир. Съорганизатори на турнира бяха община Буджа и Турската федерация по водна топка.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега