Бургас, Топ новини

Прогноза: Жечо Станков ще е новият министър на енергетиката

0

Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков ще заеме поста на Теменужка Петкова, прогнозира енергийният експерт Васко Начев. Той не е изненадан от оставката на министър Петкова.
 
“Всеки, който много или малко познава нещата или ги следи по-отблизо, не е никак трудно да отгатне, че едно такова нещо предстои. За съжаление, то се случи няколко часа по-късно”,  каза още енергийният експерт пред БНР в петък.

Според него не Гинка от Пазарджик е съборила Теменужка Петкова от поста министър. “Това е само един формален повод, защото си спомняте, че това е може би трети или четвърти опит тя да бъде отстранена, защото тя работеше в три основни направления, където дразни много хора”, каза Начев и посочи три причини за нейната оставка:

“Тя придаде нов облик на енергетиката като цяло. Петкова работеше много усърдно да бъде реализиран интерконекторът Гърция – България. Това също не се харесва на много хора. Третото нещо, според мен, е, че тя много или малко беше пречка, искайки да има правила на играта при реализиране на проекта “Белене”. Тези три причини са днес да имаме нейната оставка”.
 
По думите му държавата е знаела за сделката между ЧЕЗ и “Инерком България”.

“Аз ви уверявам, че всеки, който би трябвало да знае за тази сделка, той е знаел. Със сигурност зад тази сделка седи Българска банка за развитие, защото няма друга такава мощна банка, която да застане зад тази сделка или консорциум от няколко банки. Т.е. сделката от юридическа гледна точка е изпипана, както трябва и когато има две частни компании, няма място за съмнение”, коментира Васко Начев.

Вчера премиерът Бойко Борисов каза от Брюксел, че самият той е посъветвал енергийния министър Теменужка Петкова да подаде оставка. “Като се върна ще се срещна с коалиционните партньори, ще предам това, което мисля и ще вземем заедно решение, след това кой да я замести”, заяви премиерът.

В отговор на въпрос кой ще наследи Петкова енергийният експерт Васко Начев бе категоричен: “Жечо Станков ще бъде следващият енергиен министър”. Той обясни още, че държавата има всички механизми, за да провери сделката.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега