Интервю, Общество, Политика

Ваньо Шарков: Приоритет е линейката да стига за 8 минути, ако има опасност за живота

0

15-те въпроса за определяне на спешността няма да се задават от оператор на тел. 112, казва в интервю за 24 часа зам.-министърът на здравеопазването.

Д-р Шарков, бяхте в Пазарджик и Стара Загора за разговори в спешните центрове. Промените с въвеждането на триажа ли разяснявате?

Това е финалната обиколка на спешните центрове и отделения във връзка с финализирането на проекта за подобряване на инфраструктурата и системата на спешната помощ у нас, за да може към края на годината да го подадем в ЕК за стартиране на плащанията. Тя е свързана с уточняване на местата, където ще се изграждат нови центрове и филиали – като помещения и сгради, или разширение и подобряване на инфраструктурата на съществуващите. В това се състои големият проект, а другата част е свързана с купуване на нови линейки. Третата част предвижда ново оборудване на центровете, филиалите и линейките. Тази седмица обиколката продължава в Северна България. Извън това въвеждането на триажа е мярка, предвидена още с приемането на медицинския стандарт по спешна помощ. Работна група начело с националния консултант по спешна помощ проф. Стоян Миланов изработи системата за телекомуникационен и приоритетен екипен триаж. Това се въвежда в момента. Имахме среща с директорите на спешните центрове, както и със служители в районните координационни централи (РКЦ) за изясняване на системата триажиране. Предстои още едно подобно обучение, а в момента се провеждат обученията по центровете. На следващия етап с изграждането на софтуера и въвеждането на електронния вариант, при който отпада хартиеният носител, системата ще се подобри. Тогава отчитането на повикванията, постъпващата информация и отговорите на въпросите от телефонния триаж ще се записват по електронен път.

Какво представлява триажът и на колко етапа ще се прави?

Буквално означава сортиране, пресяване на повикванията към спешната помощ по степен на спешност и неотложност. Предвиждаме да се извършва на 3 етапа. Първата степен е телефонният триаж: още в момента на приемането на сигнала се задават 15 въпроса или част от тях, чрез които се определя за каква спешност става дума. Според спешността случаят се кодира: червеният код показва пряка опасност за живота и нужда от реанимационни действия; жълтият код показва, че в момента няма непосредствена заплаха за живота, но има потенциална опасност, възможно е състоянието да се промени; зеленият код сочи, че пациентът не е толкова спешен. Така определеният случай се подава на екипа, който тръгва към адреса. На място следва 2-ият триаж: може да се потвърди първоначално даденият код или да се промени. Това се съобщава на РКЦ, която информира спешното отделение в болницата. Третото ниво на триажа е в болницата, където линейката откарва пациента. Там също може да има потвърждение или промяна на кода – ретриажиране, от приемащия екип.

Червеният код предвижда реанимационен екип и време на пристигане до 8 минути. Кога ще бъде постигнато това у нас?

8 минути е приоритетна цел, искаме да го постигаме при всяко повикване с червен код, не си поставяме срокове. В различните страни има различни изисквания за това. Във Франция например целта е в 90-95% от случаите с такава спешност да бъде постигано това време. Значи дори и там, където спешната помощ е супер добре развита, това не може да се постигне в 100%. Затова стремежът ни е при всяко такова повикване максимално да се доближаваме до този срок и по възможност да влизаме в тези 8 минути. За съжаление, понякога екипите са възпрепятствани от обективни обстоятелства – например хора, които са си надули чалгата в колата, пречат на линейката да премине, защото дори не чуват сирената.

За колко време идват линейките до адресите в момента?

Анализът показва, че срокът от 20 мин не е постижим в около 30% от случаите. Това е средно за страната. Свързано е с отдалеченост, технически възможности, състоянието на автопарка и т.н. Затова е и този проект на стойност 170 млн. лв. с европейско финансиране, за да премахнем пречките за изпълнението на новия стандарт. Въвеждането на червен код е сравнително лесната част от промените в спешната помощ. Екипите и досега знаят какво да правят при катастрофи, масови инциденти и т.н. и времето 8 минути често се постига – това е техният червен код и без да е въведен документално. Основната цел на въвеждането на триажа е обучение и привикване към нов начин на мислене и поведение и на екипите, и на гражданите за разграничаване на код жълто от код зелено. Хората трябва да знаят, че освобождаването на квалифицирани кадри чрез отсяване на код жълто от зелено означава и по-ефективна работа при червен код, когато се спасява живот. За съжаление, в голямата част от случаите сега повикванията изобщо не могат да бъдат квалифицирани като спешни. Понякога има фалшиви повиквания, а нерядко се случва и подаващият сигнала да преувеличава, за да предизвика по-бърза реакция от страна на спешната помощ. Затова се въвеждат и тези въпроси за първоначална оценка – да може екипът в РКЦ да прави реална оценка на спешността на състоянието или поне да се доближи максимално.

Човек звъни на 112 за спешен случай. Оттам ли ще му задават отсяващите въпроси?

Не, там екипите нямат медицинска компетентност да водят такъв разговор. Целта на 112 е максимално бързо да прехвърли разговора към съответната районна координационна централа. След това нейният екип задава въпросите и дава инструкции какво да се прави до пристигането на спешната помощ. Понякога повикването постъпва директно във филиала на спешна помощ, където диспечерът поема тази функция.

Какво да очакваме от 16 ноември, когато триажът влиза в практиката?

Тогава започва тестовият период на системата. Очаквам той да продължи до пролетта на 2017 г. Целта е да се види има ли пропуски, те да се поправят и постепенно системата да бъде надграждана и усъвършенствана, за да се подобри достъпът на ф пациента до спешна помощ. Другата основна цел е да се подобри реакцията на спешната помощ – особено при червен код.ф Уверявам гражданите, че всички работещи в спешната помощ, знаят как да реагират при всякакви състояния. Ако продължи в такава степен подаването на грешни, фалшиви и преувеличени сигнали, не само няма да постигнем желаното подобрение, но може да загинат хора, които е можело в същото време да бъдат спасени. Призовавам за отговорно и съзнателно отношение – и към собственото си здраве, и към здравето и живота на другите.

 

снимка: Ладислав Цветков


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега