Общество

Валидността на задграничния паспорт ще бъде увеличена двойно

0

Валидността на задграничните паспорти ще бъде увеличена от 5 на 10 години. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева пред БНТ. Това е една от промените в Закона за българските документи за самоличност, които трябва да облекчат цялостната процедура по подаване и подмяна на паспортите.

„Днес предстои обявяване на обществено обсъждане на промените в Закона за българските документи за самоличност. С това изменение, което предвиждаме, мисля, че нашите съграждани в чужбина най-много ще усетят облекчението“, каза Захариева. Тя посочи, че изменението ще засегне всички.

Министърът поясни, че най-голямото облекчение, което ще усетят хората, е възможността за подаване онлайн на заявленията за издаване на български документи. „Повечето от нашите съграждани живеят по-далеч от консулските служби“, отбеляза тя и обясни, че няма как да бъдат открити такива във всеки град, в който има българи. „До момента изискването е това заявление да може да става само чрез електронен подпис, издаден от България. Има такава административна услуга, но за година и половина са подадени само две заявления по електронен път“, посочи министър Захариева. 

Тя добави, че изменението предвижда да може и този, който няма електронен подпис да подаде заявлението като прикачи копие от актуалния си документ към него. Захариева поясни, че условието е документите да се получат лично в консулската служба, тъй като при предаването им ще се види дали това е лицето, което ги е подало. 

Министърът допълни, че с новия закон се съкращават и сроковете за тази услуга. Вицепремиерът добави, че с него се дава и възможност за получаване на документите чрез куриери, ако заявлението е подадено лично.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега