Бургас, Общество

В Кардиоцентър „Понтика” за първи път поставиха биоразградим стент

0

Кардио център “Понтика” отново е лидер в иновативните методи в инвазивната кардиология. Инвазивните кардиолози и кардиохирурзи, които дойдоха от престижни софийски болници в “Понтика”, за да бъдат пионери в  тази област на медицината в Бургас и региона, останаха верни на своя принцип да правят най- модерна медицина, съизмерима с последните световни стандарти.

Преди дни на пациент, преживял масивен инфаркт,  бе поставен  първият биоразградим стент в Бургас. Това се случи благодарение на високата квалификация на д-р Мариана Контева и нейния екип, както и на наличието в болницата на  единствения в България апарат ОСТ- 3 Д апарат, който прави възможно прецизното поставяне на този стент и неговото проследяване. Уникалните биоразградими стентове/ с търговското название Абсорб/-  се слагат с помощта на този апарат, тъй като е необходима много точна оценка на диаметъра на съда и правилен избор на диаметър на стента. Последващо преразтягане на скелето/платформата, както и постдилатация са нежелани.

Съчетанието с оптичния кохорентен томограф ОСТ – 3Д дава възможност за едно прецизно поставяне на устройството и за отлична проследяемост за това как  действа.

Новият стент съчетава предимствата на медикамент излъчващия стент с тези на балонната ангиопластика. В първите шест месеца освобождава медикамент, който лекува, поддържа съда отворен и възстановява съдовата стена,, след което след 2 години просто изчезва и спира да” пречи”.Най-голямото му предимство е, че се  възстановява естествената кинетика на съдовата стена- когато е необходимо този съд може да се разпусне и съответно да се свие- липсва металната клетка, която възпрепятства тези действия.

Биоразградимите стентове са наричани четвъртата революция в  инвазивната кардиология  след балонната ангиопластика, металните и излъчващите лекарство стентове, които дадоха възможност нехирургично да се лекуват пациенти с исхемична болест на сърцето.

След навлизането на балонната ангиопластика през 70-те години на миналия век, една от главните насоки в развитието на кардиологията е търсенето на начин за отпушване на кръвоносните съдове без оставяне на материал за постоянно в тях. Новото устройство е последната стъпка към тази цел и може да даде дългосрочни ползи на претърпелите процедурата – трайно нормализиране на съдовата функция на засегнатите артерии.
Новата технология е преминала всички проучвания и в научните среди вече има доказателства за нейните предимства. След като стентът изчезне, разширеният кръвоносен съд възстановява анатомията си.

Биорозградимият  стент “свършва своята работа и после изчезва”, без нужда от продължителна двойна антитромбоцитна терапия. Други преимущества на абсорбируемата платформа са възстановяване на нормалното движение на съда, възможност за регресия на плаката,  намаляване на късната стент-тромбоза, ин-стент хиперплазията и неоатеросклерозата,  освобождаване на евентуално затворените странични клонове,  възможност за бъдещо използване на неинвазивни съдови изобразителни методи.

При пациенти, които имат инфаркт за първи път, ако им е поставен биоразтворим стент  след една година няма следа от инфаркта, няма метал в засегнатия съд , няма риск от рестенози, ретромбози , от дълго пиене на медикаменти .Ако след време на такъв човек се наложи кардиохирургична интервенция, кардиохирурзите няма да имат никакъв проблем със стента и спокойно да” закачат” в тази засегната зона байпас, тъй като той на практика няма да съществува. .

В кардио център “Понтика” за първи път в България   ще бъдат поставени – 6 на брой биоразградими стентове,като целта е това да стане рутинна процедура.Реалната им цена е 3000 евро, поставят се на пациентите без доплащане- касата и болницата покриват напълно разходите.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега