Бургас, Политика, Топ новини

В Деня на свободата на печата младежите от СДС питат: #КъдееАни?

0

В Международния ден на свободата на печата младежите от СДС питат: #КъдееАни?

Според тях една от основните ценности на демократичната държава е свободата на печата, а и на медиите като цяло. Те смятат, че “четвъртата власт”, както в развитите страни се наричат медиите, трябва да бъде гарант за прозрачност в работата на другите три власти – законодателна, изпълнителна и съдебна.

“За съжаление в България свободата на словото е застрашена и справедливо „Репортери без граници“ ни отреждат 111-то място в световната класация по свобода на пресата. Голяма част от печатните издания и разпространителската мрежа са собственост на един и същи кръг от хора, което само по себе си е предпоставка за зависимост на медиите и липса на плурализъм.”, пишат в позицията си от МСДС.

“От друга страна дефицитът на прозрачност при управлението и собствеността на медиите води до съмнение при взимането на важни решения за промени. Пример за това е „изчезването“ от ефир на водещата на сутрешния блок на Нова телевизия – Ани Цолова. Под претекст, че тя ще води свое собствено лайфстайл предаване, въпреки дългогодишния си опит в публицистиката и изградения си личен рейтинг сред зрителите, столчето й остана празно и беше свалена от ефир.”, отбелязват младежите.

В тази обстановка доверието, не само на международните наблюдатели, а и на българските зрители/читатели, към медиите спада, категорични са от МСДС.

“Младежите от СДС смятаме, че е нужна трайна чиста и свободна медийна среда, пълна прозрачност и публичност на собствеността и финансирането на медиите и разкриване на реалните собственици. Необходимо е и прекратяване на практиките за държавно влияние върху търговските медии чрез средства за реклама и информационни кампании. Безалтернативно е засилването на гражданския контрол върху прилагането на законодателството в областта на медиите, както и на спазването на високи етични стандарти в тази област.”, категорични са младите седесари.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега