Бургас, Култура

В Деня на книгата и авторското право ще четем фрагменти от трилогията „Рай”

0

За трета поредна година бургазлии ще станат част от инициативата “Четем заедно една книга”. Това ще се случи на 23 април, когато отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право.

Целта на проявата е да се насърчава четенето като вид комуникация, която сближава хората, да се привличат нови читатели и да се създава култура на четенето.

Посланието “Любовта е единственото нещо, заради което сме тук на земята. Само тя ни прави вечни”  ще достигне до над 1000  бургазлии чрез романите на Радослав Гизгинджиев, фрагменти от които ще четем заедно през целия ден в автобусите по линия 211. Доброволци ще предоставят на пътуващите малка брошура с текстове от трилогията “Рай”.

Денят ще завърши със споделяне и обсъждане. Авторът ще се срещне със свои читатели в библиотеката на БСУ. Трилогията ще бъде представена от Тони Маркс.

“Книгите на Радослав Гизгинджиев – казва тя – тревожат, смущават и търсят отговори:
Кога започва личната ни история – с раждането ни или много по-назад във времето?
Имаме ли свободна воля или сме повлияни от любовта и греховете на предците ни или на нашето собствено АЗ от миналите ни съществувания?
Можем ли да променим миналото? Има ли изобщо значение миналото и можем ли някъде да сложим черта и да започнем живота си от нея нататък, без старите грешки да ни влияят?
Предначертано ли е всичко в нашия живот? Ако големите неща са предопределени, можем ли по малките знаци да разберем какво ни очаква и да избягаме, да се скрием или да открием нов път?”.

Идеята в един ден един град да чете една книга се ражда през 1998 г. в Сиатъл. Следват го други американски градове. Моделът “One City, one Book” е познат и в Германия, Англия и Ирландия.

През 2013 година народно читалище “Изгрев 1909” приложи този модел  като  представи пред бургаската публика романа “Сънища” на младия писател Явор Веселинов. За второто издание на “Четем заедно една книга” специален гост беше Керана Ангелова с книгата “Един след полунощ”.

 

Лице за контакти:

Кристина Атанасова

056 860 889;  0886 798 029


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега