Бургас, Общество

В Бургас изграждат цялостна система от велоалеи

0

Община Бургас има амбицията скоро да предложи на своите жители и гости свързана система от велоалеи. Тази година се създават маршрути с обща дължина 60 километра, 5 от които вече са изпълнени. Парите за това са осигурени по проект “Интегриран градски транспорт на Бургас” – ДБФП № BG161PO001/1.5-01/2010/001, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

В предишните 3-4 години Общината успя да изгради със свои средства десетина километра велоалеи, но с привлечения европейски ресурс тя има възможността да реализира затворен цикъл, в който отдалечените райони са свързани с централната градска част и помежду си.

Строителните дейности по реализирането на веломрежата се осъществяват в рамките на четири основни договора за строителство:

– Изграждане на мрежа от велосипедни алеи извън трасето на Бързата автобусна линия – Етап I (в обхвата на централна градска част и прилежащите квартали на гр. Бургас);

– Изграждане на мрежа от велосипедни алеи извън трасето на Бързата автобусна линия – Етап II (в обхвата на отдалечените квартали на град Бургас);

– Изграждане на Бързата автобусна линия и система от велосипедни алеи по бързата ав-тобусна линия, включително реконструкция на свето¬фари за изграждане на система с приоритет на автобуси – ЛОТ 1 (в кв. “Славейков”, кв. “Изгрев” и ЦГЧ);

– Изграждане на Бързата автобусна линия и сис¬тема от велосипедни алеи по бързата автобус¬на линия, включително реконструкция на светофари за изграждане на система с приоритет на автобу¬си – ЛОТ 2 (в кв. “Победа” и кв. “Меден рудник”).

В зависимост от географията на града и степента на застрояване, на места велоалеите са споделени, за да се ползват и от колоездачи, и от пешеходци. С днешна дата в напреднала фаза е  изграждането на мрежата извън трасето на Бързата автобусна линия – Етап 1. Стартира и работата по трасето на новоизграждащата се Бърза автобусна линия – Етап 1 и Етап 2.

Завършени /но все още немаркирани/ са велоалеите в участъците по ул. “Никола Петков” и ул. “Димитър Димов” в ж.к “Изгрев”, както и по ул. “Капитан Петко войвода” в ж.к “Меден рудник”. Приключи изграждането на велоалеите по ул. “Индустриална, по ул. “Ванче Михайлов”, по бул. “Демокрация” – от бул. “Стефан Стамболов” до бул. “Сан Стефано”, по ул. “Янко Комитов” в кв. “Славейков” и по бул. “Захари Стоянов” в “Меден рудник”.

Работи се усилено за завършване на велоалеите в трасето на Бързата автобусна линия по ул. “Въстаническа” в “Меден рудник” и по ул. “Стефан Стамболов” – от бул. “Проф. Яким Якимов” до бул. “Тракия”. Към момента се извършват активни строителни дейности в участъците по ул. “Чаталджа” и бул. “Захари Стоянов”.

Строителни работи са в ход и по велоалеите на ул. “Транспортна” и бул. “Мария Луиза”.

Връзката на мрежата от велоалеи в ж.к “Меден рудник” с тези на централна градска част ще се осъществява по рехабилитираната велоалея на ул. “Захари Стоянов” край магазин “Бриколаж”, през Пътен възел ЮГ. Оттам, през ул. “Т. Александров” и ул. “Спортна”, или през ул. “Чаталджа” и “Индустриална”, се стига до надлеза на ул. “Индустриална”, откъдето по велоалеята на ул. “Иван Вазов” може да се влезе в мрежата от велоалеи в центъра на града или да се продължи през Автогара ЮГ по ул. “Батенберг” към Морската градина.

На етап провеждане на обществена поръчка е изграждането на мрежа от велосипедни алеи извън трасето на Бързата автобусна линия – в обхвата на отдалечените квартали Сарафово, Ветрен, Банево, Минерални бани и Крайморие.

*Обща схема на велотрасетата в град Бургас:

Заснемasdfgане


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега