Общество

В Австрия борят неонацизма в номерата на колите

0

В рамките на борбата срещу неонацистката символика австрийските власти разшириха списъка на забранени съчетания на букви и цифри в персонализираните регистрационни номера на автомобилите. Виена отдавна е забранила употребата на HJ и NS (съответно “Хитлерюгенд” и “Национал-социализъм”).

Сега министерството на транспорта публикува над 30 по-малко очевидни комбинации, които също попадат под забраната. Сред тях има комбинации не само от букви, но и от букви и цифри – например 88 (в неонацистките среди това символизира Heil Hitler) и 18 (Adolf Hitler).

Сред другите забранени комбинации попадат:

BH – така се обозначава дяснорадикалния девиз “Blood and Honour” (“Кръв и чест”);

420 – отнася се до рождения ден на Адолф Хитлер;

1919 – обозначава SS, тъй като S е 19-а буква в латинската азбука;

WAW – абревиатура, отговаряща на “White Aryan War”(“Бяла арийска война”);

FG – съкращение от първите букви на израза “Fuehrer`s Geburtstag” (“Рожден ден на фюрера”).

Влезлият в сила в четвъртък закон също така забранява използването на словосъчетанията IS и ISIS, отнасящи се до радикалната джихадистка групировка “Ислямска държава”.

“В Австрия най-очевидните съчетания на букви и цифри, свързани с неонацизма, бяха забранени още в момента на започване на продажбата на персонифицирани регистрационни номера на автомобилите през 1989 г.”, казва пред Би Би Си представител на австрийското транспортно министерство. “Но след това научихме, че ултрадесните кръгове започват да използват по-незабележими комбинации, така че бяхме длъжни да допълним закона и да дадем в ръцете на чиновниците възможно най-пълния списък от комбинации, свързани с крайната десница”.

Над половин милион австрийци имат персонифицирани номера на колите си. С разширяването на забранителния списък Австрия последва примера на Германия, където също се води борба с неонацистката символика. В Германия по силата на закона автомобилните номера не трябва да оскърбяват морала на обществото. Във всяка федерална провинция има различен списък от забранени комбинации.

източник: БГНЕС


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега