Бургас, Политика, Топ новини

Уволниха половината Областни управители, Чолаков засега запазва поста си

0

14 областни управители бяха сменени на днешното заседание на служебното правителство. Това са половината от губернаторите в цялата страна, информира бТВ.

Това са хората, които имат пряко участие в организацията на изборите. По време на кабинета „Близнашки” избухна скандал, след като тогавашното служебно правителство назначи голям брой кадри, свързани с ГЕРБ.

Сред новите назначените днес има сериозно присъствие на експерти от системите на МВР и отбраната. Не са малко и партийно оцветените.

Кои са те?

В Благоевград постът ще заеме Валери Сарандев. Завършил е Школата на МВР в Симеоново, магистър е по „Право“ от ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. Последната заемана от него длъжност е заместник-кмет на община Гоце Делчев.

Той е местен лидер на БСП в града, а преди дни получи рекорден брой депутатски номинации.

Начело на областната управа във Варна застава Тодор Йотов. Завършил е Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“, където е бил в последствие ръководител на офис „Международна дейност“. В периода 2008-2012 г. е бил военен аташе на България в Полша, Литва, Латвия и Естония.

Йотов беше един от хората, публично подкрепили бившия транспортен министър от кабинета Орешарски Данаил Папазов, когато последният се кандидатира за кмет на Варна като независим.

Областен управител на Велико Търново става Николай Йоцов. Завършил е Висшето военно артилерийско училище в Шумен, Военна академия в Киев, притежава магистърска степен по стопанско управление от Националния военен университет „В. Левски”, където е бил и преподавател.

В последните години е работил като експерт в ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”.

Момчил Младенов става областен управител на Враца. Завършил е Техническия университет в София. Бил е заместник-кмет на община Враца в периода 2003-2007 г., в момента е управител на БКС в града.

Местни медии припомнят, че той е бил един от активистите на НДСВ в града.

Постът в област Кърджали ще бъде зает от Начо Ковачев. Бил е заместник областен управител на Кърджали от 2001 г. до 2009 г., завършил е ВВАУ в Шумен, както и ВА „Г. С. Раковски“ в София.

Той също е свързван с НДСВ.

Областната управа в Кюстендил поема Йордан Татарски. Магистър е от Стопанската академия „Д. А. Ценов“. Има дългогодишен управленски опит в частния сектор, работил е и в МРРБ.

Той е бил шеф на политическия кабинет на Росен Плевнелиев по времето, когато беше строителен министър.

Новият областен управител на Ловеч е Пенка Николова. Магистър по регионално развитие и управление от СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е в Община Ловеч, а през 2015 г. е заемала поста заместник-кмет по строителство, архитектура, градоустройство и екология.

На поста тя е наследила дългогодишния местен активист на БСП Младен Младенов.

Областната управа в Силистра оглавява Петко Добрев, който е заемал същия пост в периода 2001-2005 г. Има магистратура по история и география от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Бил е заместник-кмет в общините Алфатар и Дулово.

Той е бил активист на НДСВ в региона.

София Торолова става областен управител на Софийска област. Тя е заемала поста заместник-областен управител от юли 2013 г. до декември 2014 г. В момента е административен директор в частно дружество. Завършила е магистратура по индустриален мениджмънт в МГУ „Св. Иван Рилски“ в София, магистър е и по автоматизация и информационно управляваща техника.

Била е кандидат-кмет на Челопеч от БСП.

Областен управител на област София става Диана Тонова, която е била заместник-областен управител в периода юли 2013 – декември 2014 г. От декември 2015 г. е началник на отдел в столичния район „Витоша“. Магистър по право от ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Била е кандидат за районен кмет в София от БСП.

Областната управа в Търговище оглавява Валери Симеонов, който има дългогодишен стаж на различни позиции в администрацията на община Търговище. Той е икономист по промишлеността от ВИНС – Варна.

Бил е секретар на общината по време на 16-годишното кметуване на д-р Красимир Мирев (БСП).

Минко Ангелов става областен управител на Хасково. В периода януари 2012 г. – март 2014 г. е заместник-кмет на община Хасково, преди това е бил и общински съветник. Завършва ВИХВП в Пловдив с магистратура по автоматизация на производството в хранително-вкусовата промишленост.

Той напусна след скандал местното АБВ преди години и беше спряган за кандидат-кмет на града от БСП.

Областен управител на Шумен става Валентин Александров. Той е магистър по педагогика от Шуменския университет, специализирал е публична администрация в УНСС. Бил е директор на ОДМВР – Шумен.

За последно поста е заемал по времето на кабинета “Орешарски”, а след това служебният вътрешен министър Йордан Бакалов го е освободил.

Георги Чалъков е назначен за областен управител на Ямбол. Завършил е УНСС, от 2015 г. е заместник кмет на община Тунджа.

Бил е общински съветник от БСП.

Към този момент няма потвърждение, че на днешното заседание на Министерския съвет ще бъдат освободени и началници от пътната агенция заради трагичния инцидент в тунел „Ечемишка”.

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев смени директорите на БДЖ и Националната компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ).

На мястото на отстранения от борда на директорите на БДЖ Владимир Владимиров беше назначен Георги Друмев. По-късно Друмев беше избран и за изпълнителен директор.

Друмев е специалист в областта на железницата и дългогодишен служител на системата. В различни периоди от своята кариера е бил управител на „БДЖ Товарни превози“ ЕООД, посочват от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИС).

Поста на Милчо Ламбрев, който оглавяваше НКЖИ, вече заема Красимир Папукчийски.

Той е заемал ръководни позиции в поделение „Управление движение на влаковете и гаровата дейност“.

От 2012 г. е заместник-ръководител и в последствие ръководител на звено за управление на проекти, финансирани с европейски средства, посочват от МТИС.

Очаква се по-късно следобед премиерът Огнян Герджиков да направи изявление по темата.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега