Общество

Увеличава се рискът от непреднамерен военен сблъсък между Европа и Русия

0
Годишният Мюнхенски доклад за сигурност, озаглавен „До ръба – и обратно“ предупреждава за увеличаващия се риск от непреднамерен сблъсък между Европа и Русия. Сред факторите са подкопаването на споразуменията за оръжеен контрол, разполагането на допълнителни оръжия и напрежението около учения на въоръжени сили. „При това злокобно състояние на нещата е напълно възможно погрешни оценки или неразбирателства да доведат до непреднамерен военен сблъсък“, подчертават авторите.

 
Документът ще бъде официално представен днес в навечерието на традиционната Мюнхенска конференция по сигурността, която тази година ще се проведе от 16 до 18 февруари, предава Reuters. 
 
Докладът споменава засилващия се натиск върху споразумения за ядрено разоръжаване като Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и запазващите се безпокойства за сигурността в Централна и Източна Европа.
 
Конфликтът в Украйна пък е огромна пречка за деескалиране на напрежението между Русия и Запада, смятат авторите. Решението на Съединените щати да доставят нападателни оръжия на Украйна вероятно ще бетонира сегашното положение на задънена улица, прогнозират те.
 
Държави в Източна Европа изпитват затруднения в „една среда на оспорвана сигурност“, хванати между Европейския съюз и НАТО, от една страна, и Русия, от друга, във време, когато политиката на ЕС Източно партньорство „загуби пара“ и има малки шансове НАТО да приеме нови членове в близко бъдеще, констатира докладът. Някои държави членки на ЕС са все по-скептични за по-нататъшната европейска интеграция, като Унгария и Полша са в пряка конфронтация с Брюксел. Германия – обикновено сила за европейската интеграция – до голяма степен отсъства от дебата поради вътрешни причини, пишат авторите.
 
Докладът все пак установява и положителни тенденции – по-високият икономически растеж в ЕС, реформирането на НАТО и засилването на военното сътрудничество по източния фланг на Алианса.
„Предстоящата година ще покаже дали опитите за постигане на компромис и амбициозните предложения за реформи ще се превърнат в конкретни действия и решения за поправяне на дефектите в ЕС“, пише в заключение в документа.
 
Около 500 високопоставени политически и военни лидери от Европа, САЩ, Русия, Близкия изток и Африка ще обсъдят на конференцията в Мюнхен в края на следващата седмица предизвикателствата пред сигурността. 
 
Economic.bg

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега