Общество

Увеличава се броят на финансираните от Центъра за асистирана репродукция процедури

0

Министерският съвет прие промени в постановлението за създаване на Центъра за асистирана репродукция, с които се увеличат възможностите за подкрепа на раждаемостта чрез увеличаване броя на процедурите по асистирана репродукция. Увеличаването на броя опити ще влезе в сила от началото на 2018 г.

Броят на процедурите се увеличава от 3 на 4. Освен това, Фондът ще финансира допълнително 4 трансфера на размразени ембриони – дейност, която до момента не е заплащана от държавата. По този начин ще се удвои броя на опитите и ще се увеличи шансът за забременяване на жените.

За целта бюджетът на Фонд инвитро от 2018 г. ще бъде увеличен с 9 млн. лева.

Факт е и дългоочакваната промяна по отношение на онкоболни жени с репродуктивни проблеми. Жени с онкологични заболявания, на възраст до 35 години, ще могат да съхраняват свой генетичен материал, което ще им позволи на следващ етап да станат родители.  Онкокомитети към лечебните заведения ще се произнасят за напредналостта и перспективите на заболяването, а критериите за включване в процедурите са строго дефинирани и съобразени с медицинските показания на всяка една от пациентките.

Двойки, при които единият партньор има генетично заболяване или хромозомна мутация вече ще получават шанс да имат здраво дете чрез инвитро процедури. По този начин ще бъде намален рискът от раждане на деца с генетични проблеми, ще се намали рискът от загуба на бременност, както и ще се скъси времето за постигане на бременност.

Сроковете за получаване на заповедите за одобрение на кандидатстващите двойки се съкращават от досегашните 10-12 месеца, на 2-3 месеца. Освен това данни за успеваемостта на лечебните заведения, както и на времето за чакане за включване в процедурите, ще бъдат публикувани на страницата на ЦАР.

Ще бъдат засилени и механизмите за контрол от страна на ЦАР. Занапред  освен възможността да бъде прекратен договор с лечебно заведение при установено нарушение, директорът на центъра ще може да налага и финансови санкции. Дава се възможност освен в рамките на съвместни проверки с Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ), ЦАР да осъществява и самостоятелни проверки.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега