Бизнес

Усвоили сме 77% от еврофондовете

0

По-малко от десет месеца преди изтичането на програмния период 2007-2013 България е усвоила 77% от европейските фондове, което нарежда страната ни на 23. място по темпове на усвояване 28-те страни-членки на ЕС. Това става ясно от публикуваната справка за изпълнение на европейските програми на Единния информационен портал на ЕС за България

77% на усвояемост включва и разплащанията, които са осигурени, както с европейско финансиране, така и със средствата от българския бюджет. Реално плащанията, които са само от бюджета на ЕС, са в размер на 65,45% по 7-те оперативни програми, което се равнява на малко над 4,3 млрд. евро.

Данните за извършените плащания от ЕК (само европейско финансиране) към 31 януари 2015 г. сочат:

  • ОП “Транспорт” – 1,185 млрд.евро – 73%
  • ОП “Околна среда” – 577 млн.евро – 40%
  • ОП “Регионално развитие” – 803 млн.евро – 59%
  • ОП “Конкурентоспособност” – 800 млн. евро – 81%
  • ОП “Техническа помощ” – 32 млн.евро – 66%
  • ОП “Развитие на човешките ресурси” – 857 млн.евро – 83%
  • ОП “Административен капацитет” – 112 млн. евро – 73%
  • По земеделските и рибарските фондове към 31.01.2015 г. от ЕК (само европейско финансиране) са превели на България 1,9 млрд. евро или 72,3% от бюджета.

Съгласно правилото N+2 в края на 2015 г., за да усвои 100% от европейските фондове, България трябва да е получила общо 9,3 млрд. евро (7-те ОП + земеделски и рибарски фондове) от Брюксел, припомня БГНЕС. Към 31.01.2015 г. са преведени 6,266 млрд. евро или през оставащите дни до края на годината трябва да се сертифицират разходи за още малко над 3 млрд. евро, които ЕС да ни признае и изплати.

От информацията, публикувана на eufunds.bg, става ясно още, че със средства от бюджета вече е покрито националното съфинансиране, което за целия програмен период възлиза на почти 2 млрд. евро. Управляващите са разплатили и авансово още близо 400 000 евро, основно по ОП “Околна среда”, по която плащанията от ЕС бяха “замразени” за една година, заради нарушения при обществените поръчки.

Данните за усвояването на еврофондовете, рисковете пред изпълнението на конкретните проекти, както и очакваните финансови корекции, които ЕК тепърва ще ни налага, заради нарушения, още отсега водят до извода, че за “успешното” приключване на стария програмен период, със сигурност ще са необходими още средства от държавния бюджет.

Представители на управляващото мнозинство в НС вече коментират, че част от парите, които България ще тегли като нов външен дълг през 2015 г., след полученото разрешение от парламента за заем в размер 16 млрд. лв., ще отидат именно за покриване на разходите по проекти, за които страната ще изгуби европейското финансиране заради изтичане на програмния период.

Източник: Мениджър


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега