Uncategorized

Ураганът “Ирма” заличи два карибски острова

0
Ураганът Ирма вече вписа в сметката си първите няколко човешки жертви и почти заличи два карибски острова, превръщайки ги в непригодни за живеене. Часове след преминаването му през Карибите вече се съобщава за щети в размер на стотици милиони долари, като цифрите тепърва ще набъбват. 

 
Ураганът Ирма удари североизточната част на Карибите с ужасяваща сила в сряда, като ветровете достигнаха скорост от 297 км/ч, пише New York Times. Трябва да се отбележи, че откакто започват да се извършват сателитни наблюдения в средата на миналия век, такава скорост не е била регистрирана. 
 
Бурята се определя като една от най-опустошителните в историята, оставила след себе си унищожителни последици, хаос и наводнения. Националният център за урагани описва урагана като “потенциално катастрофален” още преди той да се разрази, като от там призоваха хората да предприемат превантивни мерки за евакуация.
 
Едно от най засегнатите места е малкият остров Барбуда, където, според информация от сутринта, има поне един загинал, а над 60% от хората са останали без подслон.  Дълго време оттам не постъпваше никаква информация, тъй като бурята разруши намиращата се на острова телевизионна кула. До този момент щетите се оценяват на 150 млн. долара.
 
На съседния остров Сен Мартен пък се споменава за поне шест жертви. Половината територия от него принадлежи на Франция и именно тази част от него е най-засегната. Местните власти съобщават, че около 95% от северните територии са разрушени. Там живеят около 37 хил. души. 
 
Снощи Ирма продължи пътя си към Пуерто Рико, където най-засегнато е североизточното крайбрежие. Сега ураганът се е насочил на запад и в посока Флорида. 
 
Междувременно край бреговете на Мексико също се заформя тропическа буря, наименувана Катя, чийто ветрове вече са набрали скорост от порядъка на 120 км/ч, а очакванията са, че ще продължи да се засилва през следващите 48 часа. Друга буря – Хосе, макар и далеч на изток в Атлантическия океан, също започва да придобива силата на ураган, предава БНТ.
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега