Бургас, Общество, Топ новини

Университет “Асен Златаров” ще дигитализира културното наследство

0

Бургаският университет „Проф. д-р Асен Златаров“ ще кандидатства за европейско финансиране с проект за дигитализиране на културното наследство. Проектното предложение е следваща стъпка, която прави университетът след сключеното партньорство с американската корпорация „ЕОН Реалити“, чийто иновативен софтуер за виртуална реалност ще бъде използван в обучението на студентите на висшето учебно заведение.

Европейският проект, чрез който ще кандидатства за финансиране университетът, е под названието „Опазване и подобряване на културното наследство посредством модерни дигитални технологии“. В него ще се включат и други водещи висши учебни заведения и организации, сред които румънският университет „Бабеш-Болай“, словенската организация „Pattern City“ и италианският университет в Генуа.

Целта на проекта е да се стимулира използването на цифрови технологии за защита, опазване, възстановяване и съхраняване на културното наследство и изкуствата, в допълнение към други изследователски методи.

С реализирането му ще се улесни и разшири достъпът до културни ценности чрез цифрови технологии и инструменти, успоредно или като алтернатива на физическия достъп до културното наследство. Също така проектът предвижда да повиши конкурентоспособността на културните и творческите индустрии на вътрешния пазар и в международен план, и ще осигури възможности за създаване на нови и устойчиви работни места.

Ролята, която цифровите технологии изиграха по време на пика на кризата с пандемията от COVID-19, ги прави едно от най-ценните средства за достъп до културни артефакти. Затова от университет „Проф. д-р Асен Златаров“ са убедени, че този проект е от изключителна важност за широката общественост и успешното му реализиране гарантира, че бъдещите поколения също ще могат да се радват на културното ни наследство.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега