Бургас, Култура, Топ новини

Уникални сребърни тракийски находки гостуват в Бургас (СНИМКИ)

0

Уникални сребърни тракийски находки могат да бъдат видяни в Бургас. От днес, в рамките на следващите 5 месеца, експозицията ще бъде изложена в Археологическия музей на града.

Представените предмети са 70 на брой, заяви доц. д-р Христо Попов от Националния исторически музей, който бе специален гост на откриването на събитието. Находките са изключително ценни и уникални, представляващи тракийската култура, добави Милен Николов, директор на Регионалния исторически музей в Бургас.

Сред експонатите има съдове за пиршества, гробни находки, предмети, свързани с модата и облеклото, както и такива, които са били обект на иманярски набези, опитали се да изнесат културното ни наследство извън граница.

“Изложбата е опит да се върнем към нормалното човешко общуване. Социалното общуване е много важно за нас музейните работници. Пандемията от коронавирус ни удари изключително сериозно през изминалите месеци. Акцентът в изложбата е среброто, защото всички са запознати със златните тракийски находища по нашите земи, а сега искаме да представим и сребърните такива”, каза още доц д-р Попов.

По информация на Милен Николов посещенията в бургаските музеи са паднали близо 4 пъти заради пандемията.

Община Бургас, в лицето на зам.-кмета Диана Саватева увери, че чрез активна кампания местната власт ще се опита да помогне на музеите в града да се върнат към нормалния си ритъм на работа и отново да бъдат атрактивни за посетителите.

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега