Култура, Топ новини

Уникална находка: Откриха златен кръст с частица от Христовото разпятие

0

Екип археолози разкри цял средновековен жилищен квартал на Хълма Трапезица във Велико Търново. Златен кръст с частица от кръста Господен е сред уникалните находки на изследвачите.

Енорийската средновековна църква се разкрива пред археолозите две седмици след началото на разкопките, които имали за цел да извадят на показ само западната крепостна стена на Трапезица. Следите от некропол обаче, ги отвели до храм, до олтара му и накрая до кръста – реликва.

Според проф. Константин Тотев намереният кръст датира от втората половина на 12 век и е изработен във Византия. Височината му е 11 см., а широчината 5,5 см. Състои се от две части, които се отварят и в кухината между тях се намира частицата от Христовото разпятие.

„Върху лицевата страна е представено Разпятие Христово, фронкирано от медальони на светци, а на гърба му е Богородица и четири медальона на светци. Кръстът е реликвата, която е била представена при строежа на църквата. Според седмото правило на Седмия Вселенски събор – няма как да се построи църква, без да се постави реликва”, посочи проф. Тотев.

Археологът показа олтарната маса на храма, той показа гравираните върху нея три кръста.

„Над тях има надпис на кирилица, който гласи: Цар на славата. Тоест тук имаме съчетание между разпятието на Голгота и Псалм 24 Давидов, според който трябва да очакваме, да вдигнем глави и да чакаме идването на Царя на Славата”, допълни проф. Тотев.

„За първи път влизаме в квартал населен с граждани на Трапезица. Името сега църквата, която излезна, енорийска, вероятно квартална и предполагаме, че от тук нататък вече ще с появят и улиците и комуникациите, които са задължителни в една такава гъсто заселена среда”, каза Пламен Караилиев, директор.

Пред предизвикателство сега са изправени реставраторите, които ще трябва да подредят стенописните пъзели.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега