Бизнес, Политика

Украйна банкрутира?

0

Украинската държава не може да изплаша външния си дълг, констатираха хакери от украинската анонимна група “КиберБеркут”.

Те са проникнали в компютърната система на Управлението за външния дълг към финансовото Министерство на страната и от получените документи става ясно, че Украйна е в банкрут. Документите, до които са се добрали хакерите, съдържат информация за структурата на държавния дълг, стойността и графика на погасяването му.

“Благодарение на получените от нас документи всеки може да види до какво положение хунтата доведе държавата. Днес банкрутира държавната финансова система, след нея ще банкрутират търговските структури и редовите граждани”, обобщава “КиберБеркут”.

Организацията се появи след разформирането на спецчастите “Беркут”. Съставът й е неизвестен, членовете й съхраняват анонимност. Тя се обявява срещу сегашния режим в Киев.

Междувременно за тежкото финансово състояния на страната говорят и други факти. По-рано този месец парламентът прие закон за мораториум върху изплащането на външния дълг.

“Приемането на такъв закон е крайно тревожен сигнал за инвеститорите и кредиторите, защото предоставя на украинското правителство правото да обяви технически дефолт”, пише по този повод украинското електронно издание “Вести”.

Причината за приемането на закона е провалът на преговори по реструктуриране на заемите. Малко вероятно е финансовият министър Наталия Яреско да се договори с кредиторите, които не желаят да опростят 15 млрд от общия дълг в размер на 37 млрд долара. Споразумението с чуждестранните партньори трябва да се постигне до края на май, иначе Украйна няма да получи поредния транш от МВФ. Засега обаче преговорите с кредиторите не вървят. Допълнителен проблем за Киев е нежеланието на част от държателите на еврооблигации да се идентифицират, което прави невъзможни преговорите с тях.

Дълговете на Украйна са толкова големи, че властите се оказаха пред тежка дилема – изплащат или вноските по дълга, или пенсиите и заплатите.

“По същество става дума за заплаха от дефолт, макар това да не се нарича дефолт. Въпросът е сложен, ние не знаем какво ще се случи накрая”, твърди пред изданието депутатката Наталия Новак от фракцията “Блока на Петро Порошенко”. Между другото в Киев бе предложено изданието “Вести” да бъде спряно заради антиправителствените си виждания.

По други данни дългът на Украйна е приблизително 50 млрд долара, което е около 70% от БВП на страната, а според прогнозите на Националната банка на страната в края на 2015 година дългът ще достигне 93% от ВВП.

източник: БГНЕС


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега