Бизнес

“Южен поток” по-скъп от всякога

0

Стойността на газопровода „Южет поток” се увеличи с около 47% в сравнение с първоначалните оценки, обяви зам.-шефът на финансово-икономическия департамент на „Газпром” Александър Иванников, цитиран от „Интерфакс”.

Към днешна дата цената на морския участък от газопровода, който ще върви по дъното на Черно море на дълбочина 2,2 км. вече е 14 млрд. евро, а стойността на сухопътния участък през европейските държави, сред които e и България е станала 9,5 млрд. евро

Напомняме Ви, че първоначално морският участък се оценяваше на 10 млрд. евро, а европейската част от тръбата – на 6 млрд. евро. Трасето през България се оценяваше на поне 3,7 млрд. лева без в него да е включена цената на тръбите, обясниха преди няколко месеца от проектната компания „Южен поток България”.

Ръководството на „Газпром” обяви първоначалните оценки, като направи уговорката, че точната стойност ще е ясна след провеждането на всички търгове по проекта.

Газопроводът ще тръгва от руския гр. Анапа по дъното на Черно море и ще излиза в района на Кара Дере край Варна. Крайната му точка е австрийския Хъб Баумгартен.

Морският участък ще се строи от международния консорциум „Южен поток транспорт”, акционери в които са „Газпром” с  50%, италианската “Ени, която държи  20% и германската Wintershall и френската EDF, които си поделят по 15%..

Сухопътните участъци ще се изграждат от съвместни предприятия на „Газпром” и компании от съответните транзитиращи държави.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега