Бизнес

Уиски от Космоса каца на земята на 12 септември

0

Малцовата напитка изстрелянa в Космоса преди три години е дело на алкохолна фабрика “Ардбег” в Шотландия. Управата на завода за дестилиране е запазила мостра от същото уиски, която ще бъде сравнена с другата, престояла в Космоса.

“Това е малка стъпка за човека, но гигантски скок за уискито“, казва д-р Бил Лъмсден от “Ардбег”.

“Надяваме се да научим нещо ново за ефекта от гравитация върху процеса на стареене, но кой знае къде ще ни отведе това. Възможно е да е към безкрайността и отвъд нея”, допълва той.

Уискито е отлежало на Международната космическа станция. То ще бъде превозено до Земята на 12 септември. Двете проби ще бъдат изследвани в лаборатория в Хюстън, Тексас. Учените ще ги сравнят, за да видят какви разлики са се появили.

Всъщност, мисията на уискито съвсем няма да бъде първият космически полет на алкохол. През 1969 г., преди да се качи на лунния модул с Нийл Армстронг, американският астронавт Бъз Олдрин вади нафора и малък контейнер с вино, взето от презвитерианската  църква край Хюстън за причастие. Говори се, че е разказвал, как течността се е завъртяла по стените на чашата, в която налял вино.

Освен това на МКС е отглеждан ечемик, от който е произвеждана “космическа бира”. Тя се продава в Япония за около 19 щатски долара бутилката.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега