Бизнес, Общество, Топ новини

Удължават мярката 60/40, държавата обяви и нови стимули за бизнеса

0

В страната се усеща плавен преход към възстановяване на икономиката и към нормални нива на заетост – тези данни потвърждават и ниските нива на безработицата. Това заяви министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев на пресконференция в Министерския съвет. Той заедно с министъра на финансите Асен Василев и министъра на икономиката Кирил Петков представиханови икономически стимули за бизнеса. 

Един от тях ще е свързан с мярката 60/40:

„Мярката 60/40 ще бъде удължена за още два месеца в рамките на нотифицирания размер от 1,5 млрд. лв. Към момента изразходваният ресурс е малко над 1,4 млрд. лв, така че с остатъка тя може да се удължи“, каза министърът и уточни: “Всичко това ще стане, след като получим отговор от Департамент „Държавни помощи“ към ЕК. След техния отговор ще продължи диалога с работодателските и синдикални организации, за да се установи най-добрият формат на мярката”.

Продължава разработването нанови мерки до края на годината, така че българските работодатели да почувстват една солидна подкрепа от държаватаи да бъдат на конкурентно ниво с работодателите от страните членки в ЕС, допълни министърът.

“В същото времепродължаваме диалога със социалните партньори за разработването на нови мерки, които да бъдат нотифицирани пред ЕК за периода след септември до края на годината така, че българският бизнес и българските работещи при равни други условия да се ползват от възможностите, при които са предоставени с временната рамка за държавните помощи и да бъдат на конкурентни позиции и конкурентно нивос работодателите от страните-членки на ЕС”, добави служебният вицепремиер.

Той отчете плавен преход от затваряне на икономиката към съживяване и преход към възстановяване. „В страната се усеща плавен преход. Тези данни потвърждава и нивото на безработицата, което към 2 юни 2021 г. е 5,65%. Тоест намаление с 30% на нивото на безработните лица в страната. Нивото на безработица и заетост е един от критериите, за които съдим за възстановяването на икономиката. След като с нивото от 2,6% се върнахме в месеците преди кризата, преди март 2020 г., това много ясно показва, че икономиката върви към възстановяване и възвръщане на нормалните обороти и нива на заетост“, допълни служебният вицепремиер.

Икономическият министър Кирил Петков от своя страна обясни, че ще действат по възможно най-бързия начинно не бива да се забравя, чеБюджет 2021 не е актуализиран.

“Средствата ще бъдат вкарани през инструменти, в които участва и частният капитал, а не само държавата. С разрешението на ЕК ние предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер близо 2,5 млрд. лева, където българската държава като партньор ще покрива 50% от риска на банките. По този начинразвързваме ръцете на банките да кредитират в посоки, където ще е най-полезно. Новите кредитикъм малък и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение”, каза министър Петков и допълни: „Така може да отидете до своята банка и да кажете, че искате да кандидатствате като част от програмата за възстановяване”.  

„Идеята е да се направи програма за българския бизнес с палитра от инструменти, доколкото е възможно“, обясни финансовият министър Асен Василев.

„За да бъде българският бизнес подпомогнат в случай на една нова COVID вълнапрез есента или зимата, ние сме предприели мерки“, допълни той и уточни, че подготвят актуализация на бюджета, която ще внесат в момента, в който има действащ парламент.

„Актуализацията цели да запази текущите параметри, но да се актуализират разходните перапо тези мерки“, обясни Василев.

„Ако фирмите работят и се възстановят, ще има повече в пари бюджета. От тази гледна точка е много важно да си дадем сметка, че държавата не произвежда пари – тя взема пари от гражданите и фирмите и ги дава на други граждани и фирми, така че да подпомогне икономиката“, добави министърът.

Василев беше попитан за последствията върху активите на Пеевски и Божковслед санкциите, наложени от САЩ. Василев каза, че се работи активно по темата, а към момента в България няма изработена институционална рамка за отговор на такава ситуация. „Очаквайте включване по-късно днес”, каза той.

Прокуратурата ще проверява директора на НАП Румен Спецов, стана ясно още на брифинга. Обвинението ще трябва да установи извършил ли е нарушение Спецов през 2016 г. Поводът – твърдения, че новоназначеният шеф на НАП е продал фирмата си, когато е започнала данъчна ревизия на дейността ѝ.

“Най-голямата партия държа г-жа Галя Димитровакато шеф на НАПдоста дълго време, видяхме резултатите от нейната работа. Аз съм доволен от резултатите, които г-н Спецов към момента произвежда”, заяви Асен Василев. 

 

Източник: Dariknews.bg

Снимка: Nova.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега