Бургас, Общество

Учениците от ОУ „Васил Априлов“ действаха в обстановка на терористичен акт

0

Заплахата от терористични актове държи в страх страните по целия свят. Затова подготовката и адекватните реакции при подобна ситуация са от изключителна важност за спасяването на повече човешки животи. Именно това е и причината обучението за действие при бомбена заплаха да влезе и в училищата.
Днес часовете в бургаското ОУ “Васил Априлов” бяха прекъснати от звънец за тревога. Всички класове, които провеждаха занятия в този момент, напуснаха сградата за близо 3 минути. Веднага след това екипи на полицията направиха подробен оглед на сградата.
Сред главните герои в ситуацията бе немската овчарка Роко. Кучето е на почти две години и е обучено да открива експлозиви. Сега е част от екипа на гранична полиция на бургаското летище. Там всеки ден Роко участва в проверки на багаж и пасажери. Наставникът му казва, че досега не е имало случай четериногият му партньор да се натъкне на експлозив и се надява това никога да не му се случва.
Днес Роко се справи блестящо с поставената му задача и откри поставен съмнителен пакет в микробус, паркиран пред училището. За добре свършената работа кучето получи награда и аплодисментите на децата, които наблюдаваха отблизо операцията.
Учебната тревога е част от програмата на Община Бургас за превенция и защита здравето на учениците. В операцията се включиха представители на Районната служба по пожарна безопасност, Гранична полиция, Община Бургас, МВР и други. Идеята е чрез извършването на извънредна евакуация да се изгради едно по-сериозно отношение към подобен тип заплахи и да се подобри координацията между отделните служби.

????????????????????????????????????


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега