Бургас, Общество, Топ новини

Ученици и студенти от цялата страна участваха в конференция „Да мислим екологично за бъдещето“

0

Участници в V-та Национална конференция за ученици и студенти „Да мислим екологично за бъдещето“, която се проведе онлайн в периода 26-29 април, бяха наградени на специална церемония в Центъра за съвременно изкуство и Библиотека.

Целта на конференцията беше да се повиши ангажираността и отговорността на младите хора за опазването на морската среда, намаляване употребата на артикули от пластмаса за еднократна употреба.

Конференцията беше организирана от катедра „Екология и опазване на околната среда“ при Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас и Община Бургас и се  реализира в рамките на проект BG14MFOP001-6.004-0007 „Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж“, финансиран по Програма за морско дело и рибарство.

В рамките на 4 дни студенти и ученици от България и чужбина представиха своите доклади и презентации, свързани със замърсяването, опазването и бъдещето на Черно море.

Най-добрите работи на участниците бяха отличени на провелото се събитие с връчване на грамоти и награди. Наградите бяха връчени от Ивелина Василева, Йорданка Ананиева – заместник-кмет по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики, проф. Севдалина Турманова – председател на Общински съвет – Бургас, проф. Магдалена Миткова – ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, представители на РИОСВ – Бургас и РУО – Бургас.

За завършващите средно образование ученици, грамотата е равностойна на отлично представяне (оценка: Отличен 6) на предварителен кандидатстудентски изпит по общообразователен предмет. С посочената оценка учениците, подготвили отличените работи, може да участват в класирането за специалностите „Екология и опазване на околната среда“ (редовно или задочно обучение) или „Екология и екологичен мениджмънт“ (редовно обучение).

В рамките на проект “Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж”, Университет “Проф. д-р Асен Златаров” ще разкрие и нова дисциплина – “Полимерни замърсители в морска среда”, към магистърските програми „Екология и опазване на околната среда”, „Екология и екологичен мениджмънт” и „Технология на материалите и материалознание“ като част от мерките за управление на антропогенното въздействие върху морската околна среда. Създаването на дисциплината е обвързано с анализа и класификацията на полимери в морските води и провеждането на сезонен мониторинг.

Очакваният резултат по проекта е да бъдат намалени отпадъците, плаващи върху морската повърхност и отложени по дъно, както и да се повиши ангажираността и отговорността на всеки един от нас в опазването на околна среда.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега