LifeStyle

Учени създадоха ензим “мутант”, който разяжда пластмаса

0

Учените са разработили ензим, който е способен да “смила” някои от най-често замърсяващите пластмаси на планетата, съобщава CNBC.

Извършвано от екипи в Националната лаборатория за възобновяеми енергийни източници в Ню Йорк (NREL) и от Университета в Портсмут, Великобритания, изследването би могло да доведе до “решение за рециклиране” на пластмасови бутилки, изработени от полиетилен терефталат (PET), които се задържат в околната среда в продължение на стотици години.

Изследователите първоначално проучват кристалната структура на PETase, ензим, който може да смила PET, за да разберат как работи. Но по време на своето изследване учените успели да създадат ензим, който да е по-ефективен при “разграждането” на пластмасата, отколкото е естественото разграждане, и който наскоро беше открито в почвата на японска рециклираща инсталация.

“Въпреки че подобрението е скромно, това непредвидено откритие предполага, че има място за по-нататъшно подобряване на тези ензими, което ни приближава до решение за рециклиране на непрекъснато нарастващата планина от изхвърлени пластмаси”, коментира Джон МакГийан, директор на Института по биологични и биомедицински науки в Училището по биологични науки в Портсмут.

Университетът в Портсмут заяви, че “мутантът” ензим също е в състояние да разгради полиетилен фурандикарбоксилат, който е биологичен заместител на PET пластмасата.

Финансирането за изследването идва от Университета в Портсмут, NREL и Съвета за научни изследвания в областта на биотехнологиите и биологичните науки (BBSRC). Колин Майлс, ръководител на стратегията за индустриална биотехнология в BBSRC, описва работата като “изключително високо ниво нова наука”.

“Ще бъде интересно да се види дали въз основа на това проучване ефикасността на ензима може да се подобри и той да се направи подходящ за индустриално приложение в рециклирането и бъдещата кръгова икономика на пластмасата”, добави Майлс. 
 
Изследването е публикувано в Сборника на Националната академия на науките.

Economic.bg.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега