LifeStyle

Учени разработиха лекарство срещу меланом

0

Френски учени създадоха лекарство, което атакува меланомни клетки, без да засегне здравите, предаде Франс прес. Това дава надежди на засегнатите от тази агресивна форма на рак на кожата. Лекарството, кръстено НА15, е разработено от учени под ръководството на Стефан Роки от Френския институт за здравеопазване и медицински изследвания, информира Нова телевизия.

Меланомът засяга меланоцитите – клетките, отговорни за синтеза на меланин, който придава цвета на кожата, се припомня в комюнике на института. Съществуват три стадия на развитие на меланом – радиален растеж, при който ракови клетки се разпространяват безразборно в епидермиса, вертикален растеж, свързан с инвазия на ракови клетки, и метастазен стадий, при който ракови клетки се разпространяват в периферни тъкани.

“Създаването на нови лекарства е важна крачка напред към прилагане на ефикасни биотерапии срещу този вид рак. В тази насока нов вид лекарства, известни като тиазол бензенсулфонамиди, са с обещаващи противоракови свойства. Първоначално тези лекарства бяха използвани срещу диабет тип 2”, отбелязват учените.

След многобройни експерименти учените модифицирали структурата им, за да получат НА15.
Резултатите от изследването са публикувани в Cancer Cell.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега