Общество

Учени разгадаха мистерията на откритата зала в Хеопсовата пирамида

0

Учени от Миланския технологичен институт в Италия разбраха предназначението на кухината, открита в скрита зала на Хеопсовата пирамида през миналата година заедно със скрита камера. Това бе първото подобно откритие в пирамидата от XIX век насам.

 
Според изследователите става въпрос за тронна зала, в която може да има създаден от метеоритно желязо трон, който в миналото се е използвал в погребалния ритуал. Според вярванията тронът е трябвало да помогне на фараона да се отправи към задгробния живот. В древните текстове, посветени на погребалния ритуал, се споменава, че след смъртта си, фараонът трябва да седне на железен трон и с него да мине през “небесните двери”.
 
Метеоритното желязо е било широко използвано от древните римляни за направата на предмети, предназначени за владетели.
 
Скритата камера бе намерена над Голямата галерия – коридори, които водят към гробницата на фараона. Според учените помещението не е имало укрепваща за Голямата галерия функция, тъй като сводовете й са достатъчно добре укрепени, а е играло важна роля в погребалния ритуал.
 
Откритието в Хеопсовата пирамида е дело на археолози от Франция и Япония, които в края на миналата година успяха да видят кухината с помощта на мюонна радиография, напомня Нова тв. Методът е базиран върху регистриране на минаващите през пирамидата мюони – частици, които възникват при сблъсъка на космически лъчи със земната атмосфера и достигат повърхността на нашата планета.
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега