LifeStyle

Учени откриха следи от най-големия динозавър

0

Редки следи от най-голямото животно, ходило някога по Земята, откриха учени в Шотландия. Десетки фосили на 170 млн. години от най-големите динозаври някога са били открити в кална лагуна на шотландския остров Скай, пише The Telegraph.

Намерените отпечатъци от стъпки са оставени от два вида гиганти, обитавали острова преди 170 милиона години през периода средна юра – завроди и тераподи, „по-възрастните братовчеди“ на бронтозаврите и страховития Тиранозавър рекс.

Най-голямата намерена стъпка от завропод е широка 70 сантиметра, а от терапод – 50 сантиметра.

„Находката датира от времето, когато Шотландия е била много по-топла и в крайбрежните плитчини са пристъпвали динозаври, готвейки се за похода си към глобална доминация“, казва ръководителят на изследователския екип Стивън Брусате от Колежа по геонауки към Единбургския университет.

Специалистите се надяват, че находката ще им помогне да научат повече за еволюцията на огромните динозаври от този период, фосили от които в наши дни се намират изключително рядко.

Приливните условия на остров Скай затрудняват изследването на ценната находка. За да подпомогнат работата си, палеонтолозите използват дронове и специален софтуер.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега