Общество

Учени откриха нов метод за лечение на Алцхаймер

0

Учени от Института за изследване на мозъка към университета на Куинсланд са разработили уникален метод за унищожаване на амилоидните плаки, които предизвикват болестта на Алцхаймер.

Методиката им може да предотврати пораженията, нанесени на паметта и на нервните клетки на главния мозък, характерни за заболяването.

Проф. Юрген Гоц, един от ръководителите на изследването, е разказал, че методът се основава на вкарването на микроскопични газови балончета в кръвта на мишки и на въздействие с високочестотни ултразвукови вълни.

Извършва се временно отваряне на хематоенцефаличната бариера /физиологична бариера между кръвоносната и централната нервна система/ и се активират фигуцитите – имунните клетки на мозъка, които поглъщат амилоидните плаки и възстановяват паметта.

“Нашата методика позволи да бъде възстановена работата на мозъка на мишки с амилоидни плаки до нормалните показатели – съобщава Гоц в интервю. – Думата “пробив” често не се използва по предназначение, но в този случай наистина става въпрос за фундаментална промяна на разбирането ни за това как да лекуваме болестта на Алцхаймер.”

Важното в случая е, че методът не се основава на използването на лекарствени препарати. В близките планове на учените е методът да бъде тестван върху овце. Клиничните изпитания с хора могат да започнат след 2 години. По думите на Гоц болните ще могат да се лекуват сами в домашни условия, като използват апарат няколко пъти годишно.

източник: btvnovinite.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега