LifeStyle, Общество

Учени откриха голяма “мъртва зона” в Арабско море

0
Учени откриха “мъртва зона” в Арабско море, която е с по-големи размери от Шотландия. Тя се намира в Османския залив и в нея съдържанието на кислород е малко, което пречи на морския живот. Това е бедствие, което е по-голямо от предсказаното от климатичните модели.

 
“Арабско море, част от което е Оманският залив, е най-голямата мъртва зона в света, но досега никой не знаеше до каква степен ситуацията е лоша, защото пиратството и конфликтите там пречеха да се съберат данни – заяви един от авторите на изследването Бастиен Куест от университета на Източна Англия. Проучванията ни показват, че ситуацията е по-лоша, отколкото се предполагаше, и че мъртвата зона е голяма и продължава да се уголемява”, твърдят учените.
Мъртвите зони са райони в океана, в които съдържанието на кислород е съвсем малко. Това предизвиква задушаване на морската флора и фауна. Мъртви зони възникват естествено в някои райони на планетата на дълбочина между 200 и 800 метра, но ситуацията се влошава в резултат на затоплянето на океаните, тъй като по-топлата вода съдържа по-малко кислород, както и вследствие на изхвърляните в тях торове и замърсени отпадъчни води.
За да преценят ситуацията в Оманския залив, учени от университета на Източна Англия и университета “Султан Кабус” в Оман извършили 8-месечни изследвания, като използвали подводни роботи с човешки ръст, които могат да се гмурнат на дълбочина до 1000 метра. “Роботите откриха мъртва зона по-голяма от Шотландия. В тази зона почти няма кислород”, отбелязаха учените. 
 
Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега