Бизнес, Общество

У нас няма да се закриват ТЕЦ-ове

0

“Целта ни е да не предстоят закривания на ТЕЦ-ове”. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова в ефира на Нова телевизия.

Тя припомни, че Европейската комисия е приела документ, който поставя много високи изисквания към въглищните централи, а България ще настоява за дерогация от въведените от Европа правила.

Няма официална информация за това дали електроразпределителното дружество ЧЕЗ е продадена на индийски консорциум, но е много вероятно да е вярно, отбеляза Петкова. По повод появилата се информация, че зад въпросния консорциум стои един от най-големите български продавачи на електроенергия – Валентин Христов, Петкова каза, че при всички случаи купувачите на ЧЕЗ ще бъдат проверени.

По темата за предстоящото изграждане на газовия хъб „Балкан” у нас министърът увери, че страната ни се радва на безрезервна подкрепа от Европейската комисия. В близко бъдеще щяло да започне и предпроектното проучване. „Няма как да стане без Русия, но за да стане този хъб факт, трябва да има поне три източника на природен газ”, каза още енергийният министър.

Тя увери, че България има опция да удължи живота на АЕЦ „Козлодуй” още три пъти с по 10 години. Колкото до АЕЦ „Белене”, в момента институциите мислели как да се използва вече закупеното оборудване.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега