Бизнес, Политика

Туристическият бранш иска внос на работна ръка от Украйна и Молдова

0

Обща работна група между Министерството на туризма и Министерството на труда и социалната политика ще

обсъжда и решава в спешен порядък въпросите с кадрите в туристическия бизнес. Това стана ясно на среща между министрите Стела Балтова и Гълъб Донев. Работната група ще разглежда казусите, които постъпват от бизнеса.

Двамата министри са обсъдили искането на работодателите в сектора да наема чужденци, предимно от Украйна и Молдова, за предстоящия летен сезон по Българското Черноморие. Бизнесът настоява да бъде удължен срокът на работните визи от 90 на 120 дни, за да покрие целия сезон още от 1 май.

Министър Донев обясни, че се работи по подписването на съвместна спогодба с Украйна за трудовата заетост. Той подчерта пред министър Балтова, че работните визи за чужденци не могат да бъдат групови, защото се издават персонално. В момента чуждите студенти не могат да имат платени стажове и производствени практики в България. За целта работодателите трябва да сключват трудови договори с тях. Бизнесът трябва да има предвид, че при издадена туристическа виза за посещение в България чужденците нямат право да работят.

Двамата министри ще настояват пред бизнеса да обърне внимание на безработните българи, особено с висше и средно образование, които могат да бъдат наети в сектора.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега