Общество

Турция продължава с агресивния тон срещу Гърция

0

Турция продължава с агресивната реторика срещу Гърция, отбелязва местното издание Ekathimerini, което цитира думи на турския премиер Бинали Йълдъръм. Двете държави си разменят остри реплики през последните месеци във връзка с някои териториални спорове в Егейско море.

„Турция никога няма да толерира определени кръгове, които нарушават нашия суверенитет в Средиземноморието и Егейско море“, каза той и добави: „Тези, които се изявяват като пирати в Егейско море, не трябва да забравят 9 септември 1922 г.“. С последното той реферира към завземането на Измир по време на 3-годишната гръцко-турска война (1919 – 1922 г.).

Йълдъръм казва, че неговите коментари „са насочени главно към онези, които опитват да се бъркат в борбата на Турция срещу тероризма отвъд нейните граници“.

„Не преследвайте празни мечти относно Егейско море и Кипър“, каза той, добавяйки, че „историческите книги пишат за съдбата на онези, които преди това са имали празни мечти за Егейско море и Кипър“.

„Турция не е страна, която ще подари и ще каже „благодаря“, сбъдвайки мечтите на тези с амбициозна външна политика“, добави той.

Коментарите на Йълдъръм изглежда са отговор към външния министър  на Гърция Панос Каменос, който по време на официално посещение в Армения заяви, че Турция трябва да помни някои ключови поражения, като това на Османската империя през 1821 г.

„Всеки, който си представя пресъздаването на големи Османски империи трябва да си спомни 1821 г. Как гръцкият народ се изправи пред Османската империя и я смаза“, заяви тогава Панос, добавяйки, че въоръжените сили на страната му са готови да се изправят пред всяко предизвикателство към териториалния интегритет на Гърция.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега