Общество

Турция блокира Facebook, Twitter и YouTube заради снимка

0

Турция блокира достъпа до социалните мрежи Twitter, Facebook и YouTube заради разпространени снимки на турския прокурор, който загина при заложническа драма в Истанбул миналата седмица, съобщи Ройтерс.

Той беше взет за заложник от марксисти  от “Революционния фронт за народно освобождение”. Нападателите бяха убити, а Кираз загина по-късно от раните си. Днес трите социални мрежи не са достъпни за много потребители в Турция. Местният вестник „Хюриет” пише, че прокурори са наредили блокиране на социалните мрежи. На адреса на YouTube дори се зарежда съдебна заповед, в която се казва, че „административната мярка“ е наложена от държавния телекомуникационен орган.

Наскоро съдът нареди да се блокират общо 166 сайта, които са публикували снимки на прокурора.

Много от турските интернет доставчици въведоха забраната веднага.

В разгара на заложническата криза на 31 март, властите забраниха отразяването й в реално време. 13 турски медии и журналисти не бяха допуснати до пресконференция и погребeнието на убития прокурор Мехмет Селим Кираз, тъй като са публикуваха снимката, на която похитителят е опрял пистолет в главата му. По-късно турският министър-председател Ахмет Давутоглу съобщи, че е дал нареждането за отнемането на акредитациите им. Турските власти започнаха криминално разследване срещу няколко турски вестника, които публикуваха изображението.

Това е вторият опит на турските власти да блокират социалните мрежи. Преди малко повече от година Twitter отново беше блокиран, след като турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заплаши да “изкорени” социалната мрежа.  Решението за тази стъпка дойде след като Twitter беше обвинен от Ердоган в разпространение на “неверни обвинения за корупция сред управляващите”.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега