Общество

Тръмп прати армията на границата с Мексико

0

Американският президент Доналд Тръмп подписа заповед за изпращане на Националната гвардия на границата с Мексико, за да помага на граничните служби в охраняването ѝ, предаде Reuters.

„Положението на границата сега е станало кризисно. Продължаващото по южната ни граница беззаконие е фундаментално несъвместимо с безопасността, сигурността и суверенитета на американците“, се казва в меморандума. В него е записано, че Националната гвардия ще има за задача „да спре потока от смъртоносни наркотици, членове на организирани престъпни групи и други престъпници и незаконно влизащи чужденци в страната“.

Мексиканското правителство каза на Съединените щати, че „ако обявеното разгръщане на Националната гвардия милитаризира границата, това би навредило сериозно на двустранните отношения“.
Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Кирстен Нилсен е обсъдил планираното разгръщане на Националната гвардия с мексиканският външен министър Луис Виджигай в сряда и му е казала, че войската няма да бъде въоръжена.

„В своята поддържаща роля, вероятно за въздушно разузнаване, Гвардейската служба ще помогне на митничарите и граничарите да спрат незаконните имигранти, които искат да влязат в страната“, каза Нилсен по време на брифинг в Белия дом.

Националната гвардия е резервно крило на въоръжените сили на САЩ, което частично е под ръководството на правителството.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега