Общество

Тръмп очаква да сключи търговско споразумение с Китай

0

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази увереност, че Китай ще премахне икономическите бариери и ще бъде постигнато търговско споразумение между двете страни, за да се избегне търговска война помежду им, предадоха световните агенции.

„Китай ще премахне търговските бариери, понеже това е правилното решение. Митата ще станат реципрочни и ще бъде постигнато споразумение за интелектуалната собственост. Велико бъдеще за двете страни!“, написа в Twitter днес американският президент.

Съобщението му обаче не обяснява защо той е така оптимистично настроен за решаването на изострящия се търговски конфликт между двете най-големи икономики в света, отбелязва Associated Press.

В съобщението си Тръмп изтъква, че той и китайският му колега Си Цзинпин винаги ще бъдат приятели „без значение какво се случва със спора ни за търговията“.

Тръмп подписа на 22 март меморандум, който предвижда прилагането на мерки срещу нечестната, според Вашингтон, търговска политика на Пекин. Той поръча на постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър в срок от 15 дни да разгледа възможността за въвеждането на мита за определени категории продукти от Китай, както и да изготви списък с тези стоки. Президентът поръча на финансовия министър Стивън Мнучин в срок от 60 дни да даде предложения за ограничения на инвестициите на Китай в американски компании, припомня ТАСС.

Меморандумът бе подготвен, след като Лайтхайзър уведоми Тръмп за резултатите от разследване за предполагаеми нарушения на Китай на правата върху интелектуална собственост на американски компании. Пекин отхвърля обвиненията. От 2 април Китай въведе мито в размер 25 процента за 128 стоки, внасяни от САЩ, включително плодове и свинско. Така Пекин отговори на въведените от САЩ допълнителни мита върху вноса на стомана и алуминий.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега