Бургас, ИЗБОРИ 2017, Интервю, Политика, Топ новини

Д-р Васил Костадинов: Трябва да има специалност “лаборант” в медицинския факултет в Бургас

0

Д-р Васил Костадинов е сред лекарите в листата с кандидати за народни представители на Коалиция “Реформаторски блок – Глас народен”. Той е познат, като управител на медицинска лаборатория “ЛИНА”. В листата на реформаторите участва на четвърто място и е представител на гражданската квота.

Д-р Костадинов, защо решихте да се включите в предизборната кампания?

Управител съм на една от големите медицински лаборатории в България, която работи вече близо 20 години, като независимо от променливите административни условия продължава да се развива. През цялото това време бях свидетел на промяната на модела на здравно осигуряване, раждането на Националната здравноосигурителна каса, нейните преустройства и трансформации, промените в законите, наредбите, медицинските стандарти и десетки още административни актове, всички част от един тягостен и безконечен процес, наречен с гръмкото име здравна реформа. Разбирам,че да управляваш лаборатория е едно, болница друго, но фактът, че успяваме да се адаптираме към всички промени и рестрикциите, свързани с тях, ми дава куража да приема, че и системата на здравеопазване би могла да се адаптира към най-важното – пациентските желания и нужди.

Коя ще е Вашата лична кауза за развитие на здравеопазването в Бургас, ако станете народен представител?

Независимо от изборните резултати, със сигурност една от целите ми е създаването на специалност медицински лаборант в Бургас. Възможно е тя да се изучава в Медицинския факултет към Университет “Проф. д-р Асен Златаров”. С този факултет работим активно, като наши кадри са хабилитирани преподаватели там, нашата база активно се използва за практически упражнения на студентите, много от които се интересуват от възможност за работа и при нас.

С ръководството на факултета отдавна коментираме тази идея, защото здравеопазването в региона има остра нужда от лаборанти. Те са дефицитни специалисти и навсякъде има остра нужда: в болници, поликлиники, медицински центрове – не може без тях. След акредитирането ни от Министерство на здравеопазването, като база за обучение, смятам, че е по-лесно осъществима. В нашата лаборатория идват хора, които са учили в други градове. Някои са бургазлии, които се връщат след като завършат, а други се местят в Бургас. Но нищо не ни пречи да създаваме тези кадри и на местно ниво. Все пак тук се обучават медицински сестри и рехабилитатори, защо да не подготвяме и лаборанти.

А ще има ли къде бъдещите лаборанти да карат стажа си?

Да, както вече споменах лаборатория “ЛИНА” е акредитирана от Министерството на здравеопазването и вече е база за обучение на лаборанти и за специализация на лекари. Сигурен съм, че колегите, ангажирани с обучението на специализанти и лаборанти, ще работят усърдно в тази посока и ще предадат знанията си на по-младите колеги. Още повече, че поддържаме висок стандарт на работа и контрол, притежаваме модерно оборудване и постоянно въвеждаме нови методи и анализи. Така обучението ще е реално и свързано с практиката, а не само на теория. Но освен въвеждането на специалността, трябва да се направи и още нещо. Да се върне мотивацията на младите хора да се развиват в професията. В момента една част от тях с желание приемат да работят това, което са учили в университета, като свое лично призвание. Други за съжаление избират по-лесния вариант и преминават в различни професии,а така здравеопазването губи.

Според Вас как могат да бъдат насърчени младите специалисти?

От около две години предлагаме договор и стипендия на желаещите да учат и работят при нас. Имаме договори с медицинските университети в София и Варна за обучение на наши кадри. Повече здравни заведения трябва да предлагат възможността и за стаж по време на следването и наемане на работа след това. Така едновременно този, който учи, независимо дали за лаборант или лекар, ще знае, че има сигурно бъдеще, а лечебните заведения няма да изпитват недостиг на обучени кадри. В момента трима специализанти работят и учат при нас. Не крия, че единият колега заминава да работи и учи в София, като разбира се аргументите му са убедителни и неоспорими. Много други наши лаборанти работят в Германия, Холандия, Франция, Испания, като всички те биха искали да се върнат, ако при същите условия получават по-голямо възнаграждение. Ние продължаваме напред и работим, за да създаваме специалисти, които и в различните краища на света биха се чувствали в свои води, след като са работили и учили при нас. Мисля, че Бургас и областта трябва да работят активно в посока създаване на собствени кадри в здравеопазването и мога да предложа моделите, по които това да се случи.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега