Бургас, Общество, Политика, Топ новини

“Алфа рисърч”: Три пъти “Да” на референдума на Слави Трифонов

0

И трите въпроса на националния референдум, иницииран от „Шоуто на Слави“, ще получат значително повече отговори „Да“, показва национално представително изследване на „Алфа рисърч“, цитирано от clubZ. За да бъдат резултатите задължителни, е необходимо да гласуват повече избиратели от тези, които са гласували на последните парламентарни избори. През 2014 година това направиха 3 500 585 избиратели. Т.е. сега се търси 3 500 586-ият, за да доведе референдумът до реални промени.

Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

55,1% от запитаните отговарят с „Да“. Малко над една четвърт ще гласуват с „Не“, а над 18% нямат все още позиция.

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

Съвсем малко над половината отговорили имат намерение да зачеркнат „Да“ в бюлетината. Този въпрос събира най-много отговори „Не“ – 32%, а малко над 16% са без позиция.

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Тук е най-голямото мнозинство – 58,8% са за приемане на такава промяна, една четвърт от запитаните са против, а отново малко над 16% са без позиция.

Интересно е, че запитаните избиратели изпадат в противоречие, защото отговарят в мнозинството си утвърдително и на двата основни мотива на противостоящите позиции за всеки от въпросите.

Повечето хора хем искат орязване на субсидията, хем се съгласяват, че така партиите ще изпаднат в зависимост от интересите на благодетелите си. Три четвърти от българите споделят тази загриженост, но в същото време повече от половината ще гласуват за рязко намаляване на субсидиите.

Същото противоречие се забелязва и при задължителното гласуване. За три четвърти от хората то е право, а не задължение, но в същото време повече от половината ще гласуват за въвеждането му.

При мажоритарните избори в еднаква степен се споделя и позицията, че те ще ограничат представителството, и тази, че ще го разширят.

Повечето хора са информирани за нововъведенията – и за задължителното гласуване, и за квадратчето „Не подкрепям никого“.

Заявилите готовност да гласуват на референдума на 6 ноември са съвсем малко повече в сравнение със заявилите същото преди референдума за електронното гласуване преди година.

Дори и гласувалите тази година да не достигнат броя на гласувалите на последните парламентарни избори, то най-вероятно участието ще надхвърли 20% и тогава въпросите влизат за обсъждане в Народното събрание.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега