Бизнес

Тревожни данни за икономиката на страната ни!!!

0

Тревожни данни за икономиката на страната ни изнесоха икономисти от БАН.  Те предупреждават, че близко бъдеще все повече ще намалява населението в трудоспособна възраст и съответно предлагането на работна сила на пазара на труда.

„Според прогноза на база на данни на НСИ при 80% трудова заетост и едва 5% безработица през 2030 г. ние няма да можем да достигнем обема на трудова заетост, регистриран през 2008 г.”, обясни Любомир Димитров от Икономическия институт на Българската академия на науките. Той представи годишния доклад на БАН в областта на пазара на труда.

За последните две години се отчитат положителни тенденции, нивото на безработица спада от 13,1 на сто през 2013 г. до 11,5% през 2014 година. Вече втора поредна година заетостта се увеличава. През 2014 г. е регистриран вторият най-висок растеж на БВП в периода след кризата и всички икономически сектори са отбелязали ръст, каза Димитров.

В сравнение с 2008 г., последната предкризисна година, през 2014 г. реалният БВП достига същото ниво, но нивото на заетостта остава с 10 на сто по-ниско, което означава, че сме постигнали възстановяване на добавената стойност в икономиката с по-ниска заетост – тоест повишили сме производителността на труда, коментира Димитров.

Заради намаляването на населението в трудоспособна възраст все по-малко ще е предлагането на труд в икономиката, и то не само на високо квалифицирани кадри, прогнозира ученият. Работната заплата през 2014 г. отбелязва много нисък ръст – около 1 процент заради дефлацията и политическата нестабилност, показва прегледът на пазара на труда, направен от БАН.

„Направеното от предишното правителство за отстъпки в данъчното облагане за хората с най-ниски доходи не даде очаквания резултат, но постави въпроса дали облагането да бъде прогресивно”, коментира Димитров, цитиран от БТА. „Идеята за данъчни облекчения за семейства с малки деца предвижда прекалено малка отстъпка в данъчното облагане, за да има данъчен или демографски ефект, но повдига въпроса дали облагането да бъде индивидуално, или семейно”, посочи още анализаторът.

Според проф. Искра Белева страната ни вече е излязла от този етап на развитие, в който висококвалифицираната и евтина работна ръка е била подкрепа за растежа. Пазарът на труда вече е силно ограничен заради протичащите отрицателни демографски процеси и този проблем ще продължи да се задълбочава, предрече тя. Според нея трябва да се вземат много бързи и адекватни мерки за намаляване на трайно безработните и за приобщаване към пазара на труда на групи хора от населението, които поколения наред остават изолирани от трудовата дейност.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега