Бургас, Култура, Новини, Общество

Третото издание на Фестивала за съвременно изкуство “Вода” ще се проведе от 30 август до 1 септември

0

Третото издание на Фестивал за съвременни изкуства “ВОДА” ще се проведе от 30 август до 1 септември 2019 в Бургас.

Фестивалът се провежда в специфично пространство – плувния  басейн на Младежки Културен Център в Бургас и заобикалящия го лабиринт от съблекални, бани, коридори, котелно помещение, стрелбище, фитнес зала и др. 

Програмата на фестивала представя съвременен танц и театър, пърформанс, инсталация, музика, видео арт, изобразителни изкуства и други артистични предизвикателства от български и международни артисти.

ФЕСТИВАЛЕН ПЪЗЕЛ дава възможност на публиката да избере свой собствен маршрут в малките пространства, заобикалящи басейна и да открие различни арт трансформации на необичайния терен. ОСНОВНАТА ПРОГРАМА представя разнообразни спектакли, ситуирани в главното пространство на басейна, който е с размери 25 х 12.5 метра.  В рамките на фестивала се провежда и танцов семинар с участващите артисти. Всяка година повече от 50 млади танцьори на възраст от 12 до 20 години участват в семинарите. “ВОДА” стартира през 2017 г. и предизвика голям интерес сред широката публика от различни възрасти. Около 100 артисти от Германия, Латвия, Молдова, Южна Корея, Япония и България представиха своите творби в двете издания на фестивала до сега.  КАКВО МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ, ЧУЕТЕ И УСЕТИТЕ ВЪВ “ВОДА “2019?

 

“Dive” и “Pretense II” – две оригинални движенчески творби на Танцова трупа “Braveman” и “BK” Dance Project, или инъче казано – съвременен танц от Корея.

 

Актьорът и пърформър Yannick Stasiak /Франция/ ще представи своя авторски спектакъл “Fragile”, както и водна инсталация, интерпретираща структурата на водата и ситуирана в малките пространства около басейна.

 

Спектакълът “Мандала” на David Somlo /Унгария/ ще провокира представите на аудиторията със своята отворена структура и интерактивен подход, превръщащ зрителя в изпълнител.

 

Българското участие във фестивала е авторскят спектакъл “Itinerary” на младата хореографка  Стефания Ханджийска /България/, драматично-танцовото представление “Студ” на Театър АТОМ /България/ и Интерактивната VR – 360 градусова прожекция на танцовия спектакъл “6:16 PM” на хореографът Росен Михайлов /България/.

 

В инсталационната част на фестивала ще се включат още визуални и пърформанс артисти от България и чужбина: Мариана Сърбова, Нено Белчев, Венелин Шурелов, Гергана Лазарова, Яна Василева, Пепа Паришева, Yannick Stasiak /Франция/ и Abel Korinsky /Германия/ и други.

 

 

УЪРКШОП СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ, ПЪРФОРМАНС И АРХИТЕКТУРЕН ЗВУК

В рамките на фестивала ще се проведе и Уъркшоп сесия за Съвременен танц и Пърформанс в градска среда. Уъркшоповете ще бъдат отворени за участие на млади професионалисти в областта на танца и изпълнителските изкуства от цялата страна.

Водещи:

Съвременен танц – Стефани Ханджийска /България/

Съвременен танц и Креативна практика- Jaewoo Jung  и Bo Kyung Lee  /Южна Корея/

Пространствени интеракции – интердисциплинарен уъркшоп в градска среда – David Somlo /Унгария/

 

ПАРТНЬОРИ

Фестивалът “ВОДА” се реализира от Сдружение “Танц БГ” и Българска Фондация “Биоразнообразие  с подкрепата на: Община Бургас – Програма за съфинасиране на културни проектиМладежки Културен Център – БургасМинистерство на КултуратаБНР-БургасСтарт Инженеринг АДВИЖ Бургас И с подкрепата на бургаската общественост, включила се в кампанията “Заедно за ВОДА”БИЛЕТИ за ВОДА 2019 можете да закупите от Касата на Часовника от 15 Август 2019 г. Цена: 8 лв. за ден, 20 лв. за целия период на фестивала.

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ФЕСТИВАЛА:

Анонс за ВОДА 2019 : https://www.youtube.com/watch?v=xnS9EKidHAg

Документално видео за протичането на ВОДАпрез 2018 г.:

https://www.youtube.com/watch?v=dfkW4DBz_WQ

FB СТРАНИЦАhttps://www.facebook.com/waterfestburgas

YOUTUBE КАНАЛ: Search: https://www.youtube.com/channel/UCACph3V1c8LDeajPe3am-HA

ВИДЕО ОТ ФЕСТИВАЛА:

Репортаж на Телевизия Канал 0 заВОДА 2018 г.:

https://www.youtube.com/watch?v=tQhAjE4i6oQ

Фотографии от фестивала 2018

https://www.facebook.com/pg/waterfestburgas/photos/?tab=album&album_id=268653230440441

Видео от пространствата и фестивалния пъзел на ВОДАпрез 2017 г.:

Концерт в басейна: https://youtu.be/AkGrEqzbGzY

Видео инсталация в стрелбището: https://youtu.be/D6qxn1-bv64

Изложба в котелно помещение 1: https://youtu.be/38yf4qWdZEY

Видео инсталация в котелно помещение 2: https://youtu.be/jPn3wDiPoI4

Спектакъл в басейна: https://youtu.be/jJFadhWEwD4


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега