Бургас, Интервю, Политика, Топ новини

Тошко Иванов: Никой няма да вземе жилищата на хората чрез програмата за саниране (ВИДЕО)

0

Преди месец Реформаторите в Бургас обявиха готовността си да консултират домоуправители, както и да присъстват на събрания  на собствениците в многофамилните жилищни  сгради. Основната им задача беше да се разяснява какви са условията по програмата за енергийна ефективност и  повече съседи да бъдат мотивирани да се включат в нея.

Срещнахме се с областния секретар на СДС и представител на Реформаторския блок в Бургас Тошко Иванов, за да разберем какво се случва след посещението на общи събрания и подписването на  договори от страна на първите два блока в Бургас.

Здравейте, г-н Иванов! Как върви разяснителната кампания за саниране на блоковете, която започнахте от РБ?

Аз и колегите получихме няколко покани за присъствие на Общи събрания. Нашата цел е да разясним на хората какви са предимствата от реализирането на тази програма за енергийна ефективност. Не толкова да им обясняваме документално какви документи трябва да попълват, защото си има съответни специалисти във всяка териториална дирекция, а по-скоро да ги убедим в предимствата на реализирането на тази програма. Статистически е измерено, че едно средно статистическо немско домакинство изразходва три пъти по-малко енергия, отколкото едно българско. Една от причините е, че нашите сгради не са енергийно ефективно, изглеждащи много лошо. Ние искаме да убедим хората защо трябва да участват в тази програма. Първо тя е безвъзмездна, второ – постига се енергиен клас “C”, намалят потреблението на енергията си, извършва им се безплатно енергийното и техническото обследване, което те неминуемо трябва да платят ако не участват в тази програма при последващи действия, защото е задължително всяка сграда трябва да има технически паспорт. Хората трябва да разберат, заради тази антикампания, която се води срещу тази програма, че никой няма да отнеме жилищата им. Просто те трябва да се съгласят да допуснат съответните специалисти да направят техническото, енергийното обследване. Пак казвам – това е абсолютно безплатно! След като бъде изготвен техническият паспорт на сградата ще бъдат предписани задължителни мерки, които трябва да се извършат. Евентуално конструктивно усилване на сградата, след това се извършва санирането, ремонтират се покривата. Всички тези мерки са абсолютно безплатни. Хората не трябва да се притесняват, че някой ще им вземе жилищата. Естествено, създава се известен дискомфорт, както при всеки ремонт и при всяко строителство, но това е най-малкият проблем.

С какви впечатления оставате от срещите си с хората? Това ли е най-голямото им притеснение, че някой може да им вземе жилищата?

Определено! Липсата на достатъчно информация ги безпокои. Първо те започват да задават въпроси защо някой прави нещо за тях безплатно. Аз има казвам, че разумните държави пестят енергия, а не харчат пари за изграждане на нови енергоизточници. Много по-евтино е да инвестираш в мерки, които спестяват енергия, отколкото да изграждаш нови мощности. Поради тази причина държавата е заинтересована нашите сгради да бъдат енергийно ефективни, каквито са сградите в другите страни.  Понеже тези програми са реализирани във всички бивши социалистически държави техните жилища изглеждат нови, комфортни и никой не им е взел жилищата. Т.е. тези програми са вече реализирани. Ние закъсняхме в България, за жалост. Но хубавото е, че хора, когато има човек достатъчно аргументи, биват убеждавани и създават сдружения.

Само преди дни кметът Николов подписа договори с първите два блока. Какви са вашите прогнози, това ще даде ли тласък на програмата в Бургас?

Да, определено! Аз съм сигурен, че хората ще бъдат приятно изненадани, когато се реализират първите проекти и тези, които не са участвали в програмата, поради някакви съмнения или поради липса на гражданска активност, много ще съжаляват, че в техния блок не е реализиран този проект.

Групови консултации с домоуправители и заинтересувани лица ще се извършват всеки четвъртък, от 17.30 ч. в централата на СДС – Бургас, на ул. „Богориди” 34 след предварително записване. Желаещите да получат консултация по време на събранията на собствениците, трябва да се обадят на тел. 056 / 840 797. Kонсултации ще се провеждат и в централите на останалите партии от Реформаторския блок. В Движение „България на гражданите” те ще се извършват  от 10.00 до 18.00ч. на ул. „Фердинандова”  2 Б и на тел. 0892 / 282 506, а в ДСБ от 14:00  до 18.00 ч.  на ул.  „Емил де Лавеле” 4 и на тел. 056/ 834 254.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега