Общество

Технологията за лицево разпознаване на Amazon обърка 28 конгресмени с издирвани престъпници

0

Технология за лицево разпознаване, продавана от компанията Amazon на програмисти, погрешно е идентифицирала 28 членове на американския Конгрес като хора, заподозрени от полицията, заяви Американският съюз за граждански свободи (АСГС), който е установил това при своя проверка.

Amazon каза в отговор, че не е съгласна с настройките на своята технология за лицево разпознаване при проверката. Въпреки това заключенията подчертават рисковете, които може да заплашват хората, ако полицията използва технологията по определени начини с цел залавяне на престъпници.

От май АСГС и други организации за граждански права настояват Amazon да спре да продава на правителства достъп до могъщия софтуер за разпознаване на образи “Rekognition”.

Организациите изтъкнаха използването на технологията от правоприлагащите органи в американските щати Орегън и Флорида и предупредиха, че тя може да се употребява несправедливо срещу имигранти и хора, които не са с бял цвят на кожата.

Тяхната активност предизвика обществени дебати. Президентът на компанията Microsoft, която е конкурент на “Amazon, призова по-рано този месец Конгреса да проучи възможни регулации.

Трима демократи, идентифицирани при проверката на АСГС – Едуард Марки, Луис Гутиерес и Марк Десолние, изпратиха писмо до главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос, в което изразиха тревога и поискаха информация за точността на технологията и употребата й от правоприлагащите органи. 

 Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега