Vox Populi

“Течна дружба” 3 – Как да мислим свободно

0

Човек може да бъде наясно с настоящето и бъдещото си положение в обществото само, ако познава истинската история на своя род и родина. Със сигурност мнозинството българи са пропуснали да прочетат нещо повече от наученото в учебниците на комунистическата ни образователна система, за да имат обективен поглед и вярна оценка на миналото. Вероятно са пропуснали и първите две книги на Иво Инджев „Течна дружба“- 1 и 2.

Но „Течна дружба 3 – руските хибридни войни против България и българите през вековете“ на издателство „Сиела“ е наложително да бъде прочетена. Тази книга, написана от публициста Иво Инджев на основата на нови исторически изследвания и непубликувани до скоро архиви, дава на читателя точно тази възможност – да узнае истинската история на българите, без която патриотизмът като чувство винаги е бил коварно манипулиран.

Благодарение на обективния поглед в книгата към историята на руската политика спрямо българите и българската държавност от древността до наши дни, на всеки непредубеден читател ще станат ясни корените на злото, обективно представено като „руските хибридните войни“ на основата на стотици документални доказателства и научни публикации. Книгата представя древноруските корени на отрицанието за произхода на България и българите. Изключително интересна е фактологията относно руският „възродителен процес“ – насилственото преименуване на българите от Поволжието на „татари“ и борбите им срещу болшевишкото робство.

Книгата дава отговор на цяла поредица парливи въпроси за имперските амбиции на руският царизъм и болшевишкият комунизъм, които не се отличават съществено от амбициите си да държат в покорство България и българите – преди и след руско-турската война от 1877/78г, особено нагло в годините преди и след Съединението 1885 и Независимостта от 1908г. Специално място е отделено чрез историческите проучвания на историка Янко Гочев на руската военна агресия в Добруджа през 1915-1916г. и бляскавата победа на армията ни над „освободителката“, завършила с Брест-Литовския договор от 3 март 1917 г.

Най-съществено място в книгата заема периода на проникването на съветския болшевизъм у нас между Първата и Втората световна война чрез мощната съветска агентура и шпионаж; чрез пропаганда с помощта на нарастващия брой русофили сред интелигенцията, научните и културни среди, издатели, банкери, политици и духовници. Читателят ще намери удивителни данни за цената на руската окупация след 1878г. , но и далеч по-скъпата материална и морална цена на съветската окупация 1944-1947 г.

Направен е подобаващ анализ на т.н. пета колона у нас, която има решаващ принос за фаталното преструктуриране на цялостната икономическа и обществено-политическа система у нас, започнало с преврата на 9 септември 1944 –та и с видима съпротива на всякакви реформи в последните 25 години от промяната в 1989 г. Книгата неминуемо провокира читателя с по-широки интереси да отвори за прочит и цитираните в нея публикации, сборници и архивни документи. За сведение на зложелателите: никъде в книгата ( както впрочем и в цялото творчество на автора) няма и намек за упрек или вина към руските хора и гражданите на СССР или на днешна Русия.

Вероятно поради всичко това, наред с голямата популярност на публициста Иво Инджев, зала „България“ в столицата на 17 април петък беше препълнена. Авторът „почерпи“ любознателната публика с класическа музика и щедро раздаде автографи. Иска ми се да вярвам, че такова културно събитие може да се повтори и в Бургас. И то трябва да се случи! Важно е за всички, които отглеждат, обучават и възпитават деца и внуци. Задължително е за всеки, който е или иска да бъде в местната политика! Споделям всичко това за тяхно добро.

Съжалявам единствено хората, които биха се отнесли с равнодушие или омразно безразличие да научат нещо повече от онова, което си мислят, че знаят за „братушките“. Защото книгата повдига въпроси, отговорите или решенията по които биха им се сторили като кошмарно преживяване на пътя при фатален сблъсък с луд, пиян или заспал водач.

Неумението да се предвиди такъв сблъсък е далеч по-трудно от нежеланието да се познава истинската история. А моралните последици от незнанието или фалшифицираното познание на историята са по-тежки от всяка битова катастрофа на пътя. Защото точно това е в основата на криволичещия ни път на скъсване с комунистическото минало и забавяне по пътя на европейското развитие –блокиране на реформите поради закодираните в съзнанието идеологеми, порочна преданост и страх, потискана инициативност.

„Течна дружба 3“ отваря пътя на свободното и творческо мислене към миналото и настоящето, помага ни да бъдем самостоятелни и независими в оценките си за историческите процеси. И това е най-ценното!

 

Киро Проданов е предприемач и представител на малкия бизнес в Бургас


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега