Общество

Такса смет расте с 20% годишно

0

С до 20% скача такса смет за гражданите в продължение на 5 последователни години. От 2021 г. задължително ще се промени формулата за изчисляване на таксата за битовия отпадък. До тогава обаче общините имат преходен период, по време на който ще определят размера на такса смет според площта на имота.

Най-голямо повишение на цената ще бъде за малките жилища в крайни квартали на големите градове. Това се налага поради промените в Закона за местните данъци и такси, които са пуснати за обсъждане от Министерството на финансите, съобщи Kmeta.bg.

По този начин ще се въведе новият принцип „замърсителят плаща“, при който такса смет ще зависи от количеството изхвърлен боклук. В резултат новата формула ще завиши сметките на гражданите за сметка на бизнеса, който в момента поема основната тежест на плащанията за събирането, извозването и депонирането на сметта.

Три са услугите, за които гражданите и бизнесът ще заплаща такса смет – индивидуално измерено количество отпадък за имота (включително чрез покупката на торби), количество битов отпадък за имота (определено според броя и вместимостта на съдовете за събиране на боклука и честотата на тяхното транспортиране) или броя ползватели на услугата в имота.

Поради бъдещите промени за такса смет, цената на отпадъците за малките жилища в крайните квартали на големите градове ще стане еднаква с тази за големите апартаменти в центъра. Така скокът на таксата за евтините жилища в покрайнините ще бъде най-голям.

Тъй като това може да доведе до сериозно оскъпяване на таксата, от финансовото министерство дават гратисен период на общините до 2021 г., в който да не прилагат новите принципи. В този период таксата не може да поскъпва повече от 20 на сто.

Източник: Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега