LifeStyle

Тадж Махал ще ограничи туристите само за 3 часа дневно

0

Тадж Махал иска да наложи ограничение от три часа дневно на туристическите посещения в опит да се пребори с продължаващите проблеми с тълпите посетители.

В най-натоварените дни древният дворец и най-голяма забележителност в Индия приема до 50 000 туристи, а всяка година – около седем милиона души.

Чуждестранните туристи плащат 1000 рупии (10,95 паунда), за да посетят двореца, докато гражданите на страните от SAARC (Асоциацията за сътрудничество в Югоизточна Азия) и BIMSEC (включително Бангладеш и Шри Ланка) плащат 530 рупии (5,80 лири).

Индийските посетители, междувременно, плащат 40 рупии (44p), като относително ниската цена привлича многобройни посетители, пише “Индипендънт“.

Гостите на възраст под 15 години не плащат входна такса и ще продължат да бъдат освободени от нея, но други ще трябва да плащат повече, ако удължат престоя си над три часа.

Билетите ще бъдат проверявани и на излизане и ако някой турист е надвишил трите часа, ще бъде принуден да плати още един билет.

Археологът-суперинтендант на древния обект Бхуван Викрам заяви пред Sky News, че мярката е предназначена да “намали струпването на хора около паметника, да ограничи престоя на туристите и да помогне да се управлява по-лесно потокът от хора вътре в обекта и на вратите”.

Той допълни, че ако мярката се окаже успешна, няма да е необходимо да се въведе ограничение за общия брой посетители.

Миналата година, Тадж Махал – обект под закрилата на ЮНЕСКО от 1983 г. насам, беше спорно отстранен от брошурата за туризъм в щата Утрер Прадеш. Националният министър на щата Йоги Адитианат беше критикуван за това свое решение, което мнозина смятаха, че е мотивирано от религиозни предразсъдъци, а не от необходимостта да се намалят тълпите.

Тадж Махал е построен от мюсюлмански монголски император Шах Джахан в памет на съпругата му Мумтаз Махал.

Индийската атракция е една от многото по целия свят, която се опитва да се пребори с големите тълпи посетители в последно време. 
 
Благодарение на популярността на Game of Thrones, хърватският крайбрежен град Дубровник се бори с огромен брой туристи и обяви плановете си да ограничи броя на посетителите на 4 000 души на ден. Този ход дойде, след като средновековният град беше предупреден, че статутът му на защитен от ЮНЕСКО е под заплаха.
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега