Бизнес, Общество, Свят

Съдът задължи чешките хипермаркети да продължат да даряват храна

0
Веригите супермаркети в Чехия трябва да продължат да предоставят на хранителните банки безплатно непродадените стоки. Конституционният съд отхвърли жалба от група сенатори, които твърдяха, че тази практика е форма на данъчно облагане и е в тежест на бизнеса, предава „Радио Прага“.

Съгласно законодателството, подписано преди три години, търговците на хранителни стоки в Чехия, чиито обекти са разположени на площ над 400 кв. м или повече, трябва да предават безплатно непродадените хранителни стоки на мрежата от хранителни банки в страната, които след това ги разпределят на нуждаещите се.

Петицията на сенаторите бе оглавена от бизнесмен милионер Иво Валента. Той и неговите колеги заявиха, че законодателството е противоконституционно, тъй като представлява форма на данък върху храните и нарушава правото на собственост и правото на свободен бизнес.

Сенаторите също така възразиха срещу глобите до 10 млн. чешки крони, които могат да бъдат наложени за неспазването на закона.

„Държавата създаде тази мярка, за да генерира безплатни източници на храни. Въпреки това, държавата не отделя достатъчно внимание на логистиката и дистрибуцията. Би било по-добре да започнем с тях. Тогава търговците с удоволствие щяха да доставят храни на нуждаещите се, защото естествено никой не иска да ги изхвърля“, коментира Павел Микошка, зам.-председател на Чешката конфедерация на промишлеността и туризма.

Конституционният съд написа в мотивите към решението си, че въпросният закон е част от международните усилия за борба с разпиляването на храни, намаляването на нивата на отпадъците и подпомагането на социално слабите.

„Считам това за победа на разума. Статистически данни показват, че всяко тримесечие ние спестяваме на веригите стотици хиляди корони, които иначе биха похарчили за унищожаване на храната“, коментира Вероника Лачова, директор на Чешката федерация на хранителните банки, която представлява 15 такива организации в цялата страна.

Мариан Юречка, която беше министър на земеделието, когато законът започна да действа, заяви, че се е оказала полезна, намалявайки отпадъците и помагайки на над 100 000 души.

Economic.bg.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Кого бихте подкрепили за Кмет на Бургас на изборите?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега