Общество

Съдът отмени окончателно Националната здравна карта

0

Върховният административен съд (ВАС) отмени окончателно Националната здравна карта, въведена по времето на бившия здравен министър Петър Москов. В документа се определяше нуждата от конкретен брой болници и легла във всеки отделен район на страната. Предвиждаше се здравната каса да не сключва договори с тези лечебни заведения, които се окажат излишни според Картата.

 
Оказа се обаче, че подзаконовият нормативен акт е приет, без да бъде обнародван  държавен вестник. Поради тази причина ВАС го обявява за нищожен, а държавата ще трябва да заплати всички разносни по делата заради “пропуска” на Москов и неговия екип от Министерството на здравеопазването. 

Жалбата срещу наредбата бе пусната от от Центъра за защита на правата в здравеопазването и Сдружението на частните болници. От там посочват, че здравната карта практически е блокирала инвестициите в здравеопазването, включително и тези на държавата – в държавните болници.

 
Това е поредната от реформите, въведени по времето на министър Москов, която е отменена от съда. По-рано тази година магистратите отмениха и приема в здравни заведения с пръстови отпечатъци.
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега