Бургас, Общество

Световни експерти обсъждат в Бургас опазването на орлите

0

От днес до 14 октомври в Бургас се провежда Международна конференция за опазване на малкия креслив орел. Тя е организирана от Българското дружество за защита на птиците и екипа на LIFE проекта “Горите на орела”. В конференцията участват над 60 учени и представители на природозащитни организации от 17 страни, които ще споделят своя опит в опазването на вида.

В програмата ще бъдат представени последните достижения в изследванията на малкия креслив орел, състоянието на неговата популация и приложените мерки за опазването му от Русия до Иран. Сред презентациите има такива за генетичината  структура на популацията на малкия креслив орел, храната и местообитанията му, както и за мерките за неговото опазване.

Експертите от БДЗП ще представят резултатите от проучванията на миграцията, разпространение, местообитанията на малкия креслив орел в България, както и анализ на заплахите за него в страната. Голям интерес се очаква да предизвика презентацията на професор Бернд Мейбург за сателитното проследяване на мигриращите малки кресливи орли от Германия до Африка, както и заплахите за тях в местата за гнездене и по прелетния път. Професор Мейбург ще говори и за рисковете, които вятърните генератори представляват за орлите и необходимостта от правилно планиране на тяхното местоположение. От голяма практическа полза ще бъдат и презентациите, споделящи опит за опазването на горските местообитания на вида и прилагането на горскоекологични мерки.

Мястото на конференцията не е избрано случайно. Бургас е едно от най-важните места за мигриращите малки кресливи орли. Градът и околностите му се явяват така наречено “bottle neck site” или място с тесен фронт на миграция. Тук през ранната есен се концентрират хиляди малки кресливи орли, които прелитат от Централна и източна Европа към Африка.

Конференцията се организира в рамките на LIFE проект “Горите на орел”, изпълняван от Българско дружество за защита на птиците и Изпълнителна агенция по горите, финансиран от Европейския съюз.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега