LifeStyle

Сърдитата котка спечели дело за 710 хил. долара

0

Интернет знаменитостта Grumpy Cat (Сърдитата котка) вече има повод да се усмихне. Или поне нейната собственичка. Причината е, че тя спечели делото срещу компанията за кафе Grenade Beverage, позволила си да наруши условията по договор за използване на лика на котката върху чашите си. И освен моралното удовлетворение, спечеленото дело ще донесе на Табата Бъндесен 710 хил. долара.

Grenade Beverage е сключила договор с Grumpy Cat Limited – компанията, собственост на Табата и притежаваща правата върху бранда Grumpy Cat, да сложи илюстрация с лика на котката върху един вид напитка – Grumpy Cat Grumppuccino. За това кафетерията е платила 150 хил. долара. След това обаче ликът на Сърдитата котка се появява и върху чашите с друг вид напитка – Grumpy Cat Roasted Coffee, без да е платено за това право.

Съдът в Санта Ана, Калифорния разпореди на собствениците на Grenade – баща и син Ник и Пол Сандфорд, да платят обезщетението заради пускането на допълнителния продукт. Grumpy Cat Limited внесе иска в съда през 2015 г.

Grumpy Cat, чието истинско име е Tardar Sauce, е открита за първи път през 2012 г., след което се появяват хиляди мемета с нея. Котката става толкова популярна, че нейната собственичка напуска работа си като сервитьорка и създава компанията Grumpy Cat Limited, чиято основна дейност е да събира „такси“ за използването на лика на домашния си любимец.

Оттогава лицето на Сърдитата котка е отпечатано на фенски стоки като ризи, чаши и калъфи за телефони, на реклами за храните Friskies, а също така е обезсмъртена с восъчна фигура в музея на Мадам Тюсо в Лондон, Сан Франциско и Вашингтон.

New York Magazine пише, че не е ясно колко точно са приходите на компанията досега, но от през първата година от съществуването ѝ са получени поне 1 млн. долара.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега