Бургас, Култура, Общество, Топ новини

Студенти представят визията си за “Зелен Бургас”

0

След два дни ще се състои официалната церемония по  награждаването на победителите в студентския конкурс “Зелен Бургас”. Той е организиран от Посолството на Нидерландия и Съюза на урбанистите в България, с цел да генерира концепции и идеи за устойчиво развитие на Южен Бургас.

Конкурсът

Началото на надпреварата беше поставено на 8 октомври 2014 г. и за участие в нея бяха поканени българските студенти в специалностите Урбанизъм, Архитектура и Ландшафтна архитектура. Кандидатите разполагаха с един месец да предложат идеите си и да се преборят за голямата награда – пътуване до Нидерландия и визита в Ателието на Главния правителствен архитект. Класиралите се на второ и трето място ще получат парични награди. Специални отличия ще връчат Съюзът на архитектите в България – Дружество Бургас, Камарата на архитектите – Регионална колегия Бургас и Съюзът на урбанистите в България. 10-те най-добри концепции ще бъдат предоставени на Община Бургас.

Бургас бе избран заради амбициозните си планове за устойчиво развитие и систематичните усилия да се превърне в модерен, удобен и здравословен за живеене град. Районът на техническото задание, Южен Бургас, разполага с многобройни специфики и природни дадености, които да предизвикат креативността на бъдещите урбанисти и архитекти.

Журито на конкурса “Зелен Бургас” се състои от доказани експерти, като Главния архитект на община Бургас, представители на Съюза и на Камарата на архитектите в България, Университета по архитектура, строителство и геодезия, както и холандски експерт.

Лекции

Церемонията ще бъде последвана от лекция на холандския урбанист и архитект г-н Ваутер Вос, посветена на преобразяването на крайбрежните райони. Ваутер Вос ще представи успешни проекти, както и конкретни идеи за устойчивото развитие на градовете. Акцент в презентацията ще бъде поставен и върху начините за финансиране на проектите. Г-жа Веселина Илиева, Главен архитект на Бургас, ще представи плановете за устойчиво развитие на града, а г-жа Галина Алексова, Председател на Съюза на урбанистите в България, ще се фокусира върху постиженията и предизвикателствата пред младите специалисти в областта.

Изложба

Церемонията ще приключи с изложба в хотел Приморец, представяща селекция на най-добрите проекти, включени в конкурса “Зелен Бургас”.

Денят на зеления град в Бургас ще бъде открит от посланика на Нидерландия г-н Том ван Оорсхот. Сред поканените за участие са урбанисти, архитекти, студенти, представители на неправителствени организации, компании и др.

Бизнес-семинар

През същия ден, от 14.30 ч., отново в хотел Приморец ще се проведе бизнес-семинар, на който холандски компании, развиващи бизнес в България, ще представят свои “зелени” практики и иновативни технологични решения. Ще участват фирмите Djadadji, Multraship, Power Cem, Waste 4ME и Damen Shipyards.

Детайли за конкурса “Зелен Бургас” са достъпни на адрес: http://www.sub-bg.com/


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега