Бургас, Общество

Студенти от БСУ с кампания срещу СПИН (СНИМКИ)

0

“Не бъди безразличен – бъди отговорен!” за това призоваха днес студенти от Бургаския свободен университет. Поводът е световният ден за борба със СПИН. Студентите заедно с доброволците от Българския червен кръст прожектираха пред колегите си игралният филм „Ти гониш“ – носител на голямата награда на ФНООН за студентски филм, представящ рисковите поведения на младите хора. По време на кампанията се раздаваха бюлетини с информационни материали и задължителните презервативи. Екипът на Студентски съвет, които са и организатори на инициативата, изнесоха презентация на тема: “Как да се предпазим от СПИН”. През целият ден пред БСУ беше и подвижната лаборатория на БЧК, в която всеки желаещ можеше да си направи изследване за ХИВ.

Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.
От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността.
През 2004 г е създадена независимата организация – World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите.

У нас първият случай е открит през 1986 г. при студент от Танзания. В света заразените от СПИН бързо се увеличават. От 13 милиона през 1992 г., нарастват на 22 милиона през 1996 г., като 8 милиона от тях са починали. По настоящем в света над 33 милиона души живеят със вируса на ХИВ, на всеки 12 секунди се инфектира един човек, на всеки 16 секунди един умира.

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега